„Podařilo se nám s mužem spojit telefonem, ale přesné místo nám říct nedokázal. Jediné, co jsme věděli, bylo, že je někde na modře značené cestě mezi vrcholem Smrku a Novým Městem. Snažili jsme se tedy na přibližné místo dojet sněžným skútrem,“ popsal Tomáš Prchal z Horské služby Jizerské hory.

Snímek z doby, kdy se v Harrachově ještě závodilo.
Na tahu jsou lyžaři, tvrdí stát ve sporu o Harrachov

Dojet po modré stezce se však záchranářům nepodařilo. „Přes cestu leželo mnoho větví a částí stromů, které se zlámaly a popadaly vlivem těžkého sněhu, který lesní porosty hustě pokrývá. Kromě toho je v pohoří vysoká vrstva sněhové pokrývky. Nakonec jsme museli skútr opustit a na skialpinistických lyžích pokračovat dál, ale ani ty nám příliš v těžkém terénu nepomohly. Nakonec se nám ale podařilo muže najít,“ vylíčil záchranář.

Záchranu komplikoval mráz. V důsledku podchlazení hrozily turistovi vážné zdravotní komplikace. „Když se nám podařilo turistu trochu zahřát, ušlapávali jsme mu cestu, protože na Smrk vyrazil jen pěšky, a dovedli jej ke skútru. Pak už jsme ho  bez problémů transportovali před půlnocí do Bedřichova,“ doplnil Tomáš Prchal.

Jizerská 50.
Jizerská 50 je skoro vyprodaná. Zaregistrovalo se už celkem 6 800 závodníků

„Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu a zlomené leží přes cesty. Na mnoha místech také hrozí pády větví i celých stromů přímo na neopatrné turisty. Nedoporučujeme tedy túry především na hřebenech hor a už vůbec nedoporučujeme cesty osamoceným turistům, zvláště s touhou v těchto podmínkách v horách bivakovat,“ důrazně varoval všechny turisty, běžkaře i skialpinisty náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín s tím, že varování se už netýká upravených tras.