VYBERTE SI REGION

Mlsné jazýčky ochutnaly stovky husích pečínek

Boskovice /FOTOGALERIE/ - Osmé Husí slavnosti v Boskovicích nově zpestřila soutěž o nejlepší houskový knedlík. Kromě pochoutek si lidé užili výstavy či koncerty.

1.10.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
19 fotografií
Husí slavnosti v Boskovicích.

Husí slavnosti v Boskovicích.Foto: DENÍK/Karolína Opatřilová

Na stolech přistává jedna pečínka za druhou. Lidé mají boule za ušima. Sál Zámeckého skleníku v Boskovicích se proměnil v obrovskou jídelnu. Je víkend husích slavností.

Festival chutí Boskovičtí oslavili již poosmé. Spořádali víc jak tisíc pečínek. Zhruba šest set jich na sobotu chystali kuchaři v Zámeckém skleníku. „Podáváme lidem husí stehna s knedlíky a zelím s vinnými hrozny. Na neděli počítáme s dalšími asi třemi stovkami porcí. Letos si k nám přišlo pochutnat více hostů než v předchozích letech,“ líčí Andrea Zouharová z restaurace 29, jejímž rajónem je skleník.

Přichystat takovou obří hostinu není jen tak. Jídlo pečou a vaří pod taktovkou šéfkuchaře tři kuchařky. „Pochoutky chystají tři dny dopředu, v sobotu dokonce vstávali v jednu hodinu ráno, aby vše stihli,“ podotýká Zouharová.

Ze skleníku vychází Jiří Zemek z Brna. Na Husí slavnosti zavítal poprvé. „Husu mám nejraději klasicky se zelím a knedlíky, ty mohly být chlupaté. Jinak to nemělo chybu,“ usmívá se výletník.

Skleník je v obležení jarmarku se stánky a dílnami. Do parku proudí davy. Na pódiu zrovna hraje skupina Prak, následují další muzikanti. Sobotní smršť koncertů zakončí první dáma české country Věra Martinová.

Pečená husa voní také v Muzea Boskovicka. U stolu k ní soustředěně ukusuje knedlíky pětičlenná porota. V soutěži o nejlepší houskový knedlík soupeří pět restaurací. „Někteří kuchaři knedlíky osolili více, jiní méně. Někteří je udělali výborně, dalším se povedly trochu tužší. Hodnotili jsme i karlovarský knedlík, který se lišil od těch houskových tvarem a byl mazlavější. Nezvítězil však,“ sděluje ihned po hostině porotkyně Radka Šustrová. Nejlepší knedlík se nakonec povedl pracovníkům restaurace z boskovického katolického domu.

Na husí menu narazí lidé po celém městě. Nabízejí je číšníci a servírky ve dvanácti restauracích .

V Muzeu lidi pobaví gastrodílna či vyřezávání do melounu, jablek a cuket. Zvenčí se ozývá kokrhání kohoutů. Boskovičtí chovatelé tam pořádají okresní výstavu drobného zvířectva. „Máme tu sto osmdesát králíků, sto holubů a šedesát voliér drůbeže,“ popisuje chovatel Radek Blažek. Před muzeem zase kolemjdoucí obdivují historické zemědělské stroje.

Husí slavnosti Boskovickým připomínají časy, kdy v židovské čtvrti vykrmovali husy pro Vídeň.

Autor: Karolína Opatřilová

1.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bunkr Waltrovka.
31

OBRAZEM: Výstavba v Praze odhalila opuštěné bunkry

Hostinec U Brabců.
2 11

Hostinec U Brabců se možná vyhne demolici, Praha 9 ho chce odkoupit

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Na Moravě se budou tvořit sněhové jazyky, v Čechách hrozí silný mráz

Praha - Na většině území Moravy se mohou do středečního večera tvořit od středních poloh sněhové jazyky, vedle toho na východě a severovýchodě Čech hrozí v noci na středu silný mráz. Teploty tam mohou spadnout pod minus 12 stupňů Celsia. Informoval o tom dnes Český meteorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj bude mrznout v celém Česku ale minimálně do konce týdne.

Češi mají stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Firmy ale krvácejí

Nejaktuálnější čísla z Eurostatu potvrzují, že Česko zůstává s 3,7 procent zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. A to před Německem a Maďarskem. Z evropských států mimo EU je na tom lépe jen Island, naopak nejhůře Řecko a Španělsko. To, co lze na jednu stranu vnímat jako výrazný český úspěch, je na druhou možno považovat i za hrozbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies