VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mlsné jazýčky ochutnaly stovky husích pečínek

Boskovice /FOTOGALERIE/ - Osmé Husí slavnosti v Boskovicích nově zpestřila soutěž o nejlepší houskový knedlík. Kromě pochoutek si lidé užili výstavy či koncerty.

1.10.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
19 fotografií

Husí slavnosti v Boskovicích.Foto: DENÍK/Karolína Opatřilová

Na stolech přistává jedna pečínka za druhou. Lidé mají boule za ušima. Sál Zámeckého skleníku v Boskovicích se proměnil v obrovskou jídelnu. Je víkend husích slavností.

Festival chutí Boskovičtí oslavili již poosmé. Spořádali víc jak tisíc pečínek. Zhruba šest set jich na sobotu chystali kuchaři v Zámeckém skleníku. „Podáváme lidem husí stehna s knedlíky a zelím s vinnými hrozny. Na neděli počítáme s dalšími asi třemi stovkami porcí. Letos si k nám přišlo pochutnat více hostů než v předchozích letech,“ líčí Andrea Zouharová z restaurace 29, jejímž rajónem je skleník.

Přichystat takovou obří hostinu není jen tak. Jídlo pečou a vaří pod taktovkou šéfkuchaře tři kuchařky. „Pochoutky chystají tři dny dopředu, v sobotu dokonce vstávali v jednu hodinu ráno, aby vše stihli,“ podotýká Zouharová.

Ze skleníku vychází Jiří Zemek z Brna. Na Husí slavnosti zavítal poprvé. „Husu mám nejraději klasicky se zelím a knedlíky, ty mohly být chlupaté. Jinak to nemělo chybu,“ usmívá se výletník.

Skleník je v obležení jarmarku se stánky a dílnami. Do parku proudí davy. Na pódiu zrovna hraje skupina Prak, následují další muzikanti. Sobotní smršť koncertů zakončí první dáma české country Věra Martinová.

Pečená husa voní také v Muzea Boskovicka. U stolu k ní soustředěně ukusuje knedlíky pětičlenná porota. V soutěži o nejlepší houskový knedlík soupeří pět restaurací. „Někteří kuchaři knedlíky osolili více, jiní méně. Někteří je udělali výborně, dalším se povedly trochu tužší. Hodnotili jsme i karlovarský knedlík, který se lišil od těch houskových tvarem a byl mazlavější. Nezvítězil však,“ sděluje ihned po hostině porotkyně Radka Šustrová. Nejlepší knedlík se nakonec povedl pracovníkům restaurace z boskovického katolického domu.

Na husí menu narazí lidé po celém městě. Nabízejí je číšníci a servírky ve dvanácti restauracích .

V Muzeu lidi pobaví gastrodílna či vyřezávání do melounu, jablek a cuket. Zvenčí se ozývá kokrhání kohoutů. Boskovičtí chovatelé tam pořádají okresní výstavu drobného zvířectva. „Máme tu sto osmdesát králíků, sto holubů a šedesát voliér drůbeže,“ popisuje chovatel Radek Blažek. Před muzeem zase kolemjdoucí obdivují historické zemědělské stroje.

Husí slavnosti Boskovickým připomínají časy, kdy v židovské čtvrti vykrmovali husy pro Vídeň.

Autor: Karolína Opatřilová

1.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

DOTYK.CZ

Show se dá udělat i na téma: Jak jsme to podělali

Vystoupení v Caruso Show, rozjezd životně-stylového časopisu Krausmagazin, Stay Zmrd v Českých Budějovicích… Své největší krachy a průšvihy připomněli ve čtvrtek 23. března na večeru Fuckup Nights Prague v pražské Lucerně například zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, marketér a reklamní odborník Josef Havelka nebo stand up komik Nikola Džokič.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies