Voda bude v budoucnu největší vzácností. Zdá se však, že Mostecko jí bude mít dostatek. Přestože z okresu v posledních dekádách obrovské množství vodních ploch zmizelo, za posledních 20 let to bylo 154 hektarů, díky Jezeru Most se tento hrozivý trend zvrátí.

Aktuální Zpráva o stavu vodního hospodářství ukázala na lokality, kde je pokles vodních ploch nejmarkantnější. Mostecku v republikové statistice patří nelichotivá druhá příčka, o kterou se dělí s oblastí kolem Nymburku. Od roku 1996 do loňska ubylo podle zprávy na Mostecku 14 procent z celkové hektarové výměry. „Ta čísla se mi moc nezdají, vždyť se v nich nikde neprojevuje Jezero Most s rozlohou 300 hektarů,“ diví se Jiří Jakeš, hospodář mostecké organizace Českého rybářského svazu, která obhospodařuje přes padesát rybníků.

Demolice větrné elektrárny v Krušných horách nad Litvínovem.
VIDEO: Pád věže nad Litvínovem. Táhlo ji speciální vozidlo

V podobném duchu jako hospodář Jakeš hovořil i známý rekultivátor a krajinný ekolog Stanislav Štýs. Ani jemu se republiková čísla příliš nezdála. Podle něj se ale v budoucnu karta obrátí. „Po celkovém ukončení těžby a dokončení rekultivací by na Mostecku měly vodní plochy tvořit osm procent celkové rozlohy území,“ poznamenal Stanislav Štýs.

Vzhledem k tomu, že se v posledních letech zavodňují terénní deprese po povrchových dolech, bude podle krajinného ekologa v dalších letech oblast kolem Mostu jednou z největších zásobáren všestranně využitelné vody doslova v celostátním měřítku.

Tak vypadalo Jezero Most v roce 2010:

a tak v roce 2014:

„Ve vytěžených prostorách pod Krušnými horami vzniknou do poloviny století vodní nádrže o celkové kapacitě 2,2 miliardy metrů krychlových velmi čisté vody, která bude použitelná k mnoha účelům. To zhruba odpovídá polovině současné kapacity všech vodních nádrží a rybníků v celé České republice,“ upozornil Štýs s tím, že s tímto ohromujícím zavodněním počítá dlouhodobý nadgenerační rekultivační program. V Mostecké uhelné pánvi má podle programu dojít k zavodnění lomu ČSA, kde vznikne jezero o plánované rozloze 690 hektarů s hloubkou 273 metry. Jezero vznikne také z lomu Vršany, kde se počítá s rozlohou 263 hektarů plochy a hloubkou 45 metrů. Napuštěno už je Jezero Most, které je v současnosti s rozlohou 309 hektarů a hloubkou 70 metrů největším v severních Čechách. Rekreační lokalitu kolem něj chce mostecká radnice otevřít v roce 2018.

O nutnosti šetrně hospodařit s vodou v krajině a vytvářet její další zásoby nedávno hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec. „U nás bude sucho největším problémem asi tak za deset let,“ pronesl při zahájení veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích. „Zhruba za 25 let mohou naší zemi potkat podobné problémy, jaké dnes trápí jižní Maďarsko,“ dodal Brabec.

Mostecký aquadrom připravuje výměnu dvou původních tobogánů za nové
Mostecký aquadrom je zavřený, musí se modernizovat