Nález potvrdil čáslavský starosta Jaromir Strnad. „Odpadové hospodářství AVE bude samozřejmě celou situaci dále řešit," zdůraznil Strnad.

Naznačil, že rybář a držitel několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb Jakub Vágner, který pořádá na jezeře Katlov každoročně evropský šampionát juniorů v lovu kaprů, si opravdu objednal pro tuto příležitost kontejnery od odpadového hospodářství AVE CZ.

V těsné blízkosti jezera Katlov se nachází rybník Pohan, který je určený pro lov trofejních sumců. Právě ti byli nelidským způsobem vyhozeni do přiložených kontejnerů. Když si pro kontejnery ve sjednaném termínu pracovníci AVE dojeli, netušili, co se v nich nachází.

„Pracovníci při odvážení nezkoumají, co se v kontejnerech nachází,“ dodal Jaromír Strnad. Až na skládce tak podle něj bylo zjištěno, že v nich byla mrtvá těla sumců. Měřili přibližně 210 a 180 centimetrů. Skončit však měli v kafilerii.

Češi skončili na Mistrovství Evropy juniorů v kaprařině druzí
Češi skončili na Mistrovství Evropy juniorů v kaprařině druzí

V době případu se nepodařilo Deníku sehnat vyjádření od Jakuba Vágnera, ani od jeho manažerky Terezy Vágnerové. Nebrali mobilní telefony. Přiliš jasno neměla v té době k případu ani Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj. „Musíme provést šetření, jakým způsobem byli sumci usmrceni a na jakou byli dovezeni skládku,“ uvedl Otto Vraný.

Lidé nad celou událostí s podivem kroutí hlavou. „Nerozumím tomu, je to fakt otřesné, jak může se zvířaty někdo takhle zacházet,“ uvedl rybář Jan Volenec.

Pro přesné určení druhu houby potřebuje mykolog Pavel Moran (uprostřed) vědět, v jakém prostředí rostla.
Amatérský mykolog radí: Jak neponičit při houbaření podhoubí

Sumce jsem neulovil, neusmrtil a nikam nevezl, už vůbec ne na skládku, říká Jakub Vágner

K záležitosti se na svém Facebookovém profilu vyjádřil rybář Jakub Vagner. "Nedílnou součástí dětského dne byla již tradičně také rybářská školička pro děti. Ta probíhala na rybníku Pohan, kde skutečně žijí velcí sumci. V den konání školičky se zde ale žádní sumci nechytali. Školu vedli přední čeští rybáři a reprezentanti, kteří se zaměřovali na lov malých ryb. Na Katlov ten den dorazilo přes 5 000 lidí, kteří tuto skutečnost mohou dosvědčit," řekl.

Dále píše, že žádné sumce nelovil, neusmrtil, nikam nevezl, a už vůbec ne na nějakou skládku. "Kontejnery jsme pronajaté logicky měli, jelikož se do nich musel dávat odpad v průběhu akce. Nemohu s jistotou tvrdit, co v kontejnerech bylo nebo nebylo. Věnoval jsem se návštěvníkům akce. Tyto kontejnery byly veřejně dostupné všem návštěvníkům akce. Byly umístěny na poli - několik set metrů od zázemí dětského dne. Stejně tak nemohu vyloučit, že vše bylo učiněno záměrně. Obzvláště s přihlédnutím k faktu, že celou kauzu mají na starosti stejní lidé jako v roce minulém. Více se k této záležitosti nebudu vyjadřovat. Ať Vám berou," napsal na svém profilu na sociální síti.

Více ukáže až šetření

Jak se nyní celá věc vyvine, ukáží až výsledky šetření. Pokud by byl nakonec určený viník, který není v tuto chvíli známý, dostal by zcela jistě peněžní trest. Výši pokuty ale není možno nyní určit. Záleží totiž na tom, zda by sankce byla uložena občanovi, podnikající fyzické osobě či podnikající právnické osobě. Martin Vích z KVZ ale také poukázal na možná pochybení ze strany provozu skládky. „Neměl vůbec takový odpad přijmout," dodal.

Případ však podle něj není ničím neobvyklým. Lidé se prý zvířat takovýmto způsobem zbavují, když jim zahyne na jejich hospodářství. Mnohdy se podle něj k tomto kroku rozhodnou i myslivci. Vyjádření správce skládky, kterým je AVE CZ, se zatím nepodařilo získat.

Jiří Paroubek
Paroubek dostal stopku. Krajský výbor ČSSD neschválil jeho návrat