Dostal druhou šanci a má právo na klidný život, hodnotí rozhodnutí Jiřího Kajínka lidé z Bystrce. Muž odsouzený za dvojnásobnou vraždu a omilostněný prezidentem Milošem Zemanem chce bydlet v Brně.

K Brněnské přehradě se Kajínek po úterním propuštění z rýnovické věznice přestěhoval. Brněnský deník Rovnost na místě zjišťoval,jestli lidem přítomnost odsouzeného vraha vadí.

Menší obavy mělo jen několik lidí, téměř všichni oslovení s Kajínkem sympatizovali. „Nevím o nikom, komu by to vadilo. Jen občas má někdo hloupé narážky třeba u piva. Navíc myslím, že tu bude paradoxně bezpečněji, zločinci asi nebudou chtít vykrást auto zrovna Kajínkovi,“ řekl jeho soused Jakub Horáček.

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
Lidé jsou skvělí. Přejí mi a věří, že jsem nevinný, řekl omilostněný Kajínek

Pozitivní reakci na rozhodnutí Kajínka v Bystrci chvíli bydlet potvrdil i starosta městské části Tomáš Kratochvíl. „Sleduji diskuze na Facebooku ohledně tohoto tématu a většina lidí bere Kajínka jako pozitivní atrakci. My s tím žádný problém nemáme, dostal šanci na klidný život, což mu přeji,“ uvedl starosta.

Zájem podle něj přistěhování muže odsouzeného za vraždy určitě mezi lidmi vzbuzuje. „Stejně jako o každé významné osobnosti, ať už v negativním nebo pozitivní duchu, si o tom lidé povídají. Jsme ale klidní a nečekáme žádné problémy,“ uvedl Kratochvíl.

Významnou osobnost z Kajínka podle bystrckého psychologa Jiřího Brančíka udělali investigativní novináři, kteří se zabývali nesrovnalostmi v jeho případě. „Díky nim se ve spise objevily různé pochybnosti o Kajínkově vině. A vzhledem k tomu, že je v České republice důvěra v soudnictví na bodu mrazu, lidé se přiklonili na stranu obžalovaného,“ vysvětlil Brančík.

Karel Gott
Stadion za Lužánkami ožije LétoFestem. Vystoupí při něm i „božský“ Karel Gott

Dodal, že si lidé na fakt, že mají za souseda právě Kajínka, rychle zvyknou. „Ti, se kterými se bude vídat denně, ho budou vnímat jako normálního člověka,“ řekl Brančík.

Kajínek si Brňany chválí už nyní. „Lidi jsou skvělí, popřejí mi, říkají, že věří, že jsem nevinný. Lidi, kteří mají mozek v hlavě, časem dojdou k tomu, že rozsudek, kterým mě odsoudili k doživotí, byl podivný,“ uvedl ve čtvrtek Kajínek.

Informace o prezidentské milosti zaplavily i sociální sítě. „Nehrají v Kajínkově zviditelnění ale velkou roli. Zrodilo ho vyprávění, které se táhne už více než dvě dekády – jeho slavný útěk z vězení, milostné dopisy od žen, natočení filmu. Celebritou byl dávno před Facebookem,“ konstatoval sociolog médií Jakub Macek.

Ilustrační foto.
Veletrh bezpečnosti: lidé si vyzkouší útok na wi-fi síť nebo střelbu z Panduru