Letošní zima je podle něho pro zvěř v honitbě jedna z nejhorších. A pro myslivce znamená mnoho práce. Ve volném čase. Často za vlastní peníze a s cestováním soukromými auty.

Myslivecký spolek totiž musí krmivo na zimu nakupovat od zemědělců, protože nemá své vlastní pole. Za peníze, které dostane jako příspěvek od okolních vesnic za různé aktivity pro děti, a z vybraných členských příspěvků.

Dostatečné zásoby

„Máme tady nadstavy zvěře, která se k nám stahuje z oblastí, kde je menší úživnost. Třeba ze seletických lesů. Takže musíme v zimě krmit podstatně více. Navíc speciálně srnčí láká řepka, takže se jim ji snažíme nahradit zadinou z obilí, kde je dostatek zrna," vysvětlil Miroslav Šifta.

Krmiva prý mají myslivci zatím dostatek, uskladnili ho do plechových sudů, aby se do něj nedali různí brouci nebo myši. „Nejsme ještě na dně a já doufám, že déle než měsíc už takováhle zima nebude. Jakmile se to v okolí zazelená, zvěř půjde raději po čerstvých výhoncích než na suché seno," věří myslivec.

Střílení za odměnu

Nyní je doba hájení veškeré zvěře. A podle Miroslava Šifty je to pro myslivce zároveň doba plná práce v podobě krmení a péče. Spolek z Hrubého Jeseníku má navíc ještě areál, ve kterém jeho členové sami chovají bažanty, které pak vypouštějí do přírody.

„Myslivecké vyžití, tedy střílení, je potom za odměnu. Poslední hon zpravidla bývá na druhý svátek vánoční, což je symbolické rozloučení s loveckou sezonou," řekl zkušený myslivec.

Přemnožené druhy

Jediné druhy zvěře, které se podle něho mohou střílet po celý rok, jsou liška, nutrie nebo loňské sele, neboli lončák divokého prasete. Tyto druhy jsou totiž přemnožené. S likvidací nutrií si ale podle Miroslava Šifty příroda pomůže sama, tato zima je pravděpodobně zdecimuje víc, než to dokážou myslivci.

S přikrmováním zvěře mohou prý pomoci i lidé, kteří chodí na zimní procházky do lesa. „Pokud mají doma přebytečnou kukuřici, případně na podzim nasbírali žaludy a kaštany, nebo jim zbývá tvrdý chléb, je možné to zvěři odnést. Ale určitě ne čerstvé pečivo," varuje Miroslav Šifta.

Čtěte také: Myslivec: Letošní zima je ke zvěři velmi krutá