Shromáždění svolal doktorand a předseda akademického senátu Fakulty informačních technologií ČVUT Stanislav Jeřábek, který je rovněž autorem petice. Stejně jako v petici i při svém úterním vystoupení kritizoval rektorovo chování. Obviňoval ho, že opakovaně lhal, když se vyjadřoval k informacím spojeným s angažováním odborníka na dotace Miroslava Elfmarka.

Jeřábek ztratil důvěru v rektora 

Rektor čelí nařčení, že Elfmark, který byl letos odsouzen za podvod, ovlivňoval jeho rozhodování. Konvalinka odmítá, že by měl Elfmark rozhodovací pravomoci. Jeřábek ho kritizoval za to, že svým vystupováním v posledních týdnech poškozuje pověst ČVUT. „Je mi líto, že to musím říct, ale ztratil jsem ve vás důvěru a stydím se za vás," řekl Jeřábek na rektorovu adresu.

Rektor shromáždění sledoval z protilehlého chodníku, kam přišlo několik desítek jeho příznivců. Uznal, že sepsat petici a uspořádat shromáždění je demokratickým právem studentů. „Proto jsem si také přišel vyslechnout důvody, které studenty vedly k tomu, aby tu petici sepsali. A připadají mi velmi slabé," řekl novinářům.

Zástupci obou stran se nesešli 

Pořadatelé mu umožnili vystoupit na pódiu, kde rektor nabídl zástupcům obou stran, aby se bezprostředně po shromáždění sešli ke společné debatě. Jeřábek to odmítl s odůvodněním, že má povinnosti ve výuce. „Navíc jsem se ve vás tak moc zklamal, že vám ani tuto vstřícnost nevěřím," poznamenal. Konvalinka si proto nemyslí, že by se společná diskuse uskutečnila jindy.

Po Konvalinkově rezignaci volaly některé fakultní akademické senáty, například z Fakulty elektrotechnické a Fakulty informačních technologií. Naopak vedení Fakulty biomedicínského inženýrství mu v pondělí vyjádřilo podporu.

Aktuálními spory by se měl zabývat akademický senát

Rektor už se vyjádřil k usnesení říjnového univerzitního akademického senátu, který ho vyzval k doplnění dřívějších informací. V jedenácti bodech osvětloval některé detaily kauzy a navrhl další postup.

Konvalinka předpokládá, že se aktuálními spory bude znovu zabývat univerzitní akademický senát, který má další jednání naplánované na 30. listopadu. Další vývoj v kauze včetně petice a dnešního shromáždění by měl v pátek řešit akademický senát fakulty elektrotechnické.

Čtěte také: Kritici rektora ČVUT budou v úterý demonstrovat