Den má pro ně 24 hodin, stejně jako pro každého. Někteří politici přesto stačí obsadit hned několik funkcí a za všechny berou plat, jako kdyby chodili do více zaměstnání najednou. Po říjnových krajských volbách jejich řady zhoustly.

Rekordmanem je občanský demokrat Vladislav Vilímec. Kromě toho, že je poslancem Parlamentu ČR a místostarostou Kdyně, nechal se po volbách zaměstnat na plný úvazek jako předseda výboru pro investice a správu majetku na Krajském úřadě. Celkem si měsíčně vydělá přes 150 tisíc Kč. Jak jde chodit hned do tří prací najednou?

„Zpravidla vždycky v pon-dělí bývám na Krajském úřadě, od úterý do pátku pak ve sněmovně, pokud tedy zasedá. O víkendu úřaduji jako místostarosta," řekl Vilímec. Zaměstnává tři asistentky, které mu práci pomáhají koordinovat. Odmítl vypočítat, z kolika procent se té které práci konkrétně věnuje, a ohradil se prohlášením, že je především politik, který nemá přesně stanovenou pracovní dobu od-do. „Myslím, že ani příliš nezáleží na tom, zda jsem pro funkce uvolněný či neuvolněný. Zodpovědnost mám pořád stejnou," tvrdí Vilímec. Leccos může vysvětlit například to, že výbor pro investice na kraji, jemuž předsedá na plný úvazek od voleb, se poprvé sejde až v těchto dnech.

Neuvolněný za 8, uvolněný za 58 tisíc

Rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným předsedou výboru je v platu. Zatímco jako neuvolněný předseda výboru by na kraji bral něco málo přes 8 tisíc korun, jako pro funkci uvolněný dostává více než 58 tisíc.

Bohuslav EbermannZdroj: DENÍK/Vlastimil LeškaDalším politikem, který si nechal minulou funkci a k ní přibral uvolněné místo na kraji, je starosta Vochova a bývalý hokejista Bohuslav Ebermann (OPAT). Na kraji předsedá výboru pro veřejné zakázky za více než 58 tisíc korun a k tomu zůstal uvolněným starostou, tedy za plný plat. „Nerad bych místo starosty opouštěl, lidi si mě zvolili. Zvládám obě funkce najednou," řekl Deníku Ebermann.

Tuplovaný náměstek

Politikem se zdvojenou funkcí a také částečným úvazkem učitele na gymnáziu je náměstek pro kulturu na plzeňském magistrátu i na kraji Martin Baxa (ODS). Zdůrazňuje, že na kraji je ale neuvolněn. „Mám tam pravidelné porady a jednání. Více času trávím na radnici," uvedl Baxa. Souběh funkcí znamená i souběh platů, který v Baxově případě dělá asi 85 tisíc korun plus plat na částečný úvazek za učitelování na gymnáziu.

Senátor a režisér Václav Chaloupek (OPAT) je kromě senátorské funkce ještě zastupitelem na obvodě Plzeň 3 a na plzeňské radnici. Být zastupitelem na kraji, kde také uspěl ve volbách, odmítl.

Zaměstnává akciovku

Filmař a senátor Václav Chaloupek (OPAT).Zdroj: DENÍK/Pavel KorelusZajímavé je, že asistentku mu v Senátu dělá bývalá poslankyně ČNR a manželka právníka a plzeňského zastupitele Ludvíka Rösche Anna Röschová (oba OPAT), dále Dagmar Juráková a také akciová společnost Ingem. „Senátorskou kancelář má na naší adrese v Barrandově ulici. Mimo jeho úřední hodiny za něj bereme poštu a zajišťujeme administrativu," řekl majitel Ingemu a předseda OPAT Jan Michálek.

Uvolněným náměstkem pro dopravu na kraji se stal po volbách starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (OPAT). V Poříčí se vyvázal z uvolněné funkce starosty a vykonává ji jako neuvolněný. „Úřad tam buduji 20 let a funguje dobře. Přijali jsme posilu na částečný úva-zek pro investice a já jsem se mohl stát neuvolněným starostou," uvedl Čížek.