Pravý etiopský obřad vaření kávy mohli ve čtvrtek večer shlédnout lidé, kteří přišli do kavárny Na cestě na děčínském zámku. Akci uspořádala organizace Zelená pro planetu společně se Slunečnicí, jež kavárnu provozuje.

Každodenní rituál

„Tímto způsobem se v Etiopii denně káva připravuje, je to skutečně obřad,“ upozornila Etiopanka Martha, jež slušně vládla českým jazykem. V Česku totiž žije tři roky. „Kávu nejprve propereme ve vodě, spaříme a pak pražíme,“ předváděla svůj um Martha.

K proceduře si přivezla vlastní nářadí. Nechyběly bubínek na pražení zelené kávy, konvička, malé šálky poskládané na ozdobné skřínce a vonné uhlíky, jež mají obřadu dodat tu správnou atmosféru. Káva rozdrcená v hmoždíři se přelévá několikrát. Každý nálev má pak odlišnou chuť. Nelze ji popsat, je třeba ochutnat.

Vstříc mezinárodnímu obchodu

Na děčínském zámku se běžně, nejen při čtvrtečním obřadu, vaří káva Fairtrade. Fairtrade prosazuje a podporuje spravedlivější přístup k mezinárodnímu obchodu. Do Fairtrade je v současné době zapojeno více než jeden a půl milionu pěstitelů. Zemědělců, řemeslníků a jejich rodin z mnoha zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Fairtrade zaručuje pěstitelům férovou výkupní cenu. Je vždy vyšší než aktuální cena na světové komoditní burze. Prémiový příplatek pak putuje do společného fondu na rozvoj komunit, zlepšení výrobního zázemí, stavbu škol čí zdrojů pitné vody.