Nejdříve přišlo na řadu příhraniční pronásledování, když ve Freistadtu kontrolovali vůz, na jehož řidiče byl vydán evropský zatykač. Ten nečekal a ujížděl do Čech, kde ho před Kaplicí zastavila policie, poté dorazili jejich rakouští kolegové.

O chvíli později přepadli u Kaplice dva muži třetího. Okradli ho a ujížděli k rakouským hranicím. Policisté je pronásledovali k Dolnímu Dvořišti, zatímco rakouští kolegové na ujíždějící políčili zastavovací pásy.

Aby toho nebylo málo: Autobus bojechtivých českých fanoušků doprovází pořádková jednotka na přechod Halámky. Než tam dorazí, strhne se u Duty-free na naší straně rvačka mezi jinými fanoušky obou zemí. Ty od sebe odtrhne rakouská policie. K busu a české jednotce se připojí i rakouská a pokračují k Bad Leonfeldenu na fotbalový zápas. Ale kousek před stadionem provokují místní vlajkonoši, takže autobus zastaví a Češi na ně vyběhnou.

Ilustrační foto.
Brno obklíčily uzavírky, lidé trpí v kolonách. Některé opravy město odložilo

Po zásahu i antikonfliktního týmu je možné v cestě pokračovat a rakouští policisté odvádějí domácí příznivce. Vášně českých hooligans propuknou znovu hned na parkovišti, kde už jsou ale připraveni čeští těžkooděnci i psi. Hulákání, dýmovnice, napadení policistů… Cestou na stadion výtržnosti gradují, dochází k potyčkám, policisté mnohokrát zasahují a usměrňují dav.

Tak se ve středu odvíjelo cvičení Bez hranic 2017 monitorované vrtulníky obou stran, přičemž obrazový záznam jednání policistů byl hned vyhodnocován v řídícím centru. „Chystáme další cvičení, protože reálné hrozby tu jsou a obě stany na to musí být připraveny,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Petr Petřík.

Vedoucí rakouské kriminální policie Franz Lang spolupráci s českou policií velmi oceňuje: „Daří se zajistit bezpečnost obyvatelstva na obou stranách. Každoročně máme několik společných zásahů u nás i v Čechách. Při nebezpečí je nutné s kolegy na protější straně hranice spolupracovat bez prodlevy. Není-li poblíž incidentu policie tohoto státu, zasáhnout se stejnými právy," řekl Franz Lang.

Ilustrační foto.
K vrcholům turistické sezony bude patřit příjezd harleyářů


České fandy si přesvědčivě střihli policejní studenti z Hrdlořez. Podle nich si to „úplně bombově užili“. „Bylo to výborně naplánované, vše sedělo, policie odvedla kvalitně svoji práci – z našeho pohledu fanoušků to byly excelentní výkony,“ shrnul Roman Videnský. „Určitě nám pomůže, když to takhle vidíme i z té druhé strany.“

Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka:- „Policie hranice nezná, s rakouskými kolegy jsme kamarádi a proti pachatelům musíme postupovat společně.“
- „Podle novelizované smlouvy o vzájemné spolupráci a pomoci na druhé straně hranice mezi ČR a Rakouskem lze zasahovat do 10 km na území druhého státu.“

Déšť. Ilustrační foto.
Meteorologové varují: Vytrvalý déšť může v Beskydech zvednout hladiny řek