Nevybuchlé granáty a další nebezpečná munice se v našem kraji objevuje stále častěji. Přestože jde o smrtelně nebezpečné nálezy, stále se najdou lidé, kteří s nalezenými výbušninami manipulují. Minulý týden například dva bratři našli německý protipancéřový granát a donesli jej domů na zahradu. Nález oznámil až druhý den jejich otec. „Tohle je typicky špatný postup. Dělostřelecký granát prošel hlavní a je tedy odjištěný. To, že nevybuchl, mohla způsobit nečistota, a nebo také dopadl naplocho,“ uvedl Petr Osmančík z Pyrotechnické služby Policie ČR.

Podle pyrotechnika se s rostoucím stářím nalezené munice nebezpečí výbuchu zvětšuje. „Třeba granát může být na povrchu prorezlý, ale uvnitř vypadá jako nový, je krásný a čistý. Ve výše zmiňovaném případě nic nebránilo tomu, aby jehla při následné manipulaci obou chlapců nepropíchla rozbušku a granát neexplodoval,“ řekl Osmančík.

Velmi podobné je to s trhavinami. „Například TNT nereaguje ani s vodou ani s olejem. Tritol může třicet let ležet na dně rybníku a po vytažení může bez problému vybuchnout. V první světové válce se také používal ekrazit. Když ten navlhne, stává citlivější a tudíž i nebezpečnější,“ popsal ve stručnosti Osmančík.

Nález okamžitě ohlásit

Rady při nálezu munice jsou jednoduché. Nálezce by měl okamžitě zavolat na 158 a s municí by neměl nijak manipulovat. „Lidé třeba chtějí nalezené věci rozebírat, nebo výbušninu donesou na policejní stanici, aby policistům ušetřili práci,“ popsal některé chyby pyrotechnik.

Podle něj by se lidé neměli bát ohlásit i podezřelý předmět. „Vůbec nevadí, když přijdeme k něčemu, z čeho se nevyklube výbušnina. Vždycky je lepší raději zavolat policii,“ řekl Osmančík.

Likvidace munice probíhá buď na místě, kdy s nálezem z bezpečnostních důvodů nelze manipulovat. Pyrotechnici v těchto případech výbušniny odpalují pomocí vlastních například plastických trhavin. Pokud je nález schopen převozu, přemístí jej pyrotechnici do svého meziskladu ve Frýdku – Místku a jednou za čas proběhne ve vojenském prostoru Libavá hromadná likvidace.

V letošním roce nemuseli pyrotechnici v Olomouckém kraji řešit žádné velké nálezy. Většinou jde o dělostřelecké granáty jako v prvním případě. „Loni jsme ale našli dvě letecké pumy přímo uprostřed obce v Kelčicích na Prostějovsku. Kousek od dálnice na Olomouc. Jedna vážila 250 a druhá 500 kilogramů. Ve čtyřmetrové hloubce je našli dělníci při výkopu kanalizace. Obě tříštivé pumy jsme zlikvidovali na Libavé,“ popsal Osmančík.

Granát v podstavci sochy skrýval vzácnou listinu

Pyrotechnici také řeší kuriózní případy. Loni například pomáhali rozebrat šrapnel z první světové války, který měl podle představených církve obsahovat vzácnou listinu. „Zavolali nás do archivu olomouckého arcibiskupství. Na stole tam ležel granát, který našli v podstavci sochy svaté Barbory v prostějovském kostele svatých Cyrila a Metoděje. V roce 1926 do vykuchaného granátu vložil páter František Starý vzácnou listinu, kterou jsme měli získat zpět. Vnitřní prostor byl vyplněn parafínem a v něm se skutečně nacházel flakón s údajně dvě stě let starou listinou z urbáře. Svitek je opatřen čtyřmi pečetěmi,“ uzavřel Osmančík.