Co všechno to může být a jaké je s opicemi pořízení, ví nejlépe ředitel zoo René Franěk. Pozoruje je dnes a denně čtvrtý měsíc a už teď by jeho postřehy a zkušenosti vydaly na knihu.

„Navzdory obecně špatné prognóze chovu langura duk v zajetí můžu říct, že naše opice dobře prospívají. Sice menší ze dvou samiček je ve vývoji maličko opožděná, ale ten pár se k sobě má, a dokonce se začal pářit. Jsou to první pokusy, oba jsou ještě hodně mladí, takže nevíme, jestli akt už může vést ke zdárnému konci. Každopádně je to výtečná zpráva, vždyť všude po světě tyhle opice v zajetí hynou, a u nás se páří!" radoval se René Franěk, ale opatrně.

Opice se živí speciálními druhy ovoce, zeleniny a oříšků dovážených dvakrát týdně z vietnamské tržnice, ale to není není vše. Základem jejich stravy je zelené listí. „Nejvíc se nám osvědčil maliník. Teď jsme objevili nový zdroj, a to z farem, které pěstují maliny a ostružiny po celý rok. Navíc opicím jedou tyhle „průmyslové" listy ještě víc," řekl René Franěk.

Boj o granule

Hodně by pomohlo, kdyby se opice naučily žrát granule. Jenže to se lehko řekne, opice jsou totiž mlsné až hanba a jen tak něco nespolknou. V Chlebech proto roztočili kolotoč pokusů s granulemi s cílem přizpůsobit je chlupatým opičím jazýčkům.

„Koupili jsme na zkoušku pytel granulí pro listožravé opice za deset tisíc korun a samozřejmě, že je naši languři nechtěli. Nezbylo než začít vyrábět vlastní granule. Mícháme čtyři různé druhy, které doplňujeme tím, co jim chutná, třeba asijským banánem," líčil René Franěk jeden z řady dalších triků, jak vyzrát nad opičí mlsností

„Začali jsme na sedmdesáti procentech přidané lahůdky, a ten poměr postupně snižujeme na šedesát, čtyřicet a tak dál, aby si opice zvykly. Zkoušeli jsme i jiné triky, třeba jsme granulemi vyplňovali jejich oblíbenou okru (ibišek jedlý, pozn. red.), jenže potvory opice ty granule pečlivě vypreparovaly a vyplivovaly," dodal Franěk, který tento boj rozhodně nevzdává.

Největší mls

Poněkud kuriózní zálibu našly opičky v prášcích a pilulkách. Takové černé uhlí při léčbě průjmu je vítanou lahůdkou. A vitamín C? Ten si blaženě každá olizuje jako lízátko, v bezpečné vzdálenosti od ostatních.

Ačkoliv se opice nesmějí přežírat, dostane se jim na Štědrý den přilepšení. „Dostanou víc buráků, ovšem jiných, než znáte. Kupujeme syrové, pytlíček za sto korun, a ty vaříme. Každá opice jich běžně dostává při krmení pět, tak na Štědrý den to bude deset, možná patnáct," přislíbil René Franěk.

Čtěte také: V chlebské zoo slavnostně otevřeli pavilon s nejkrásnějšími opičkami planety