Koncem srpna přinesl Nymburský deník exkluzivní zprávu o tom, že se Zoo Chleby podařilo po několika letech úsilí získat tři exempláře nejkrásnějších primátů světa, opic langur duk. „Musíte mě štípnout, když se na ně koukám, že je opravdu máme. Stálo to tolik energie…" uvedl tehdy ředitel Zoo Chleby René Franěk.

Citlivost na stravu

Dvě samice a jeden samec si pak začali zvykat na nové prostředí, měsíční karanténa nebyla bez problémů. Klíčové je totiž představuje krmení. Langur duk se živí listím, ovocem a zeleninou, které u nás nejsou k mání. Až v Thajsku nechala zoo otestovat mnoho druhů českého listí, které tvoří pro langury základ stravy, vyžadují ho čerstvé a jsou citliví na jeho složení.

Také vhodné druhy zeleniny vybíral ředitel Franěk předem ve spolupráci s thajskými ošetřovateli na centrální vietnamské tržnici, odkud je dvakrát v týdnu dováží. Opičky jsou pod stálým drobnohledem, sleduje se jejich moč, trus, podle výsledků se přizpůsobuje třeba i tvrdost vody.

Nežně mandlové oči

René Franěk ví, že extrémní péče o tři opičí adolescenty s něžně mandlovýma očima stojí za to. Zbytková populace těchto primátů je v přírodě jen okolo tisíce, a proto je nutné najít cestu, jak je chovat. Na světě se to děje vzhledem k náročnosti výjimečně.

Podle čerstvých zpráv jsou opičky v pořádku, dokonce začaly už obcovat. V průběhu vánočních svátků se můžete na ně i na ostatní zvířátka přijít podívat. A když s sebou vezmete třeba nakrájené jablko, tak budete moct i krmit.

Čtěte také: V chlebské zoo slavnostně otevřeli pavilon s nejkrásnějšími opičkami planety