VYBERTE SI REGION

Nejlepší svíčkovou přivezl kuchař z Prahy

Červený Hrádek /FOTOGALERIE/ - Na Mistrovství České republiky ve vaření svíčkové letos zvítězil šéfkuchař restaurace U Veverky v pražských Dejvicích Petr Sviták.

5.9.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
Jeden z profesionálních kuchařů v porotě důkladně zkoumá vůni soutěžní porce.

Jeden z profesionálních kuchařů v porotě důkladně zkoumá vůni soutěžní porce.Foto: Deník/ Jan Vraný

Maso z Argentiny a omáčka z Prahy. To je kombinace, která nejvíc zachutnala porotě na letošnímmMistrovství ve vaření svíčkové. Jeho čtrnáctý ročník proběhl v sobotu na zámku Červený Hrádek na Chomutovsku.

Obyčejná svíčková z jídelního lístku

Tradičního kulinářského klání se letos zúčastnilo čtrnáct kuchařů, amatérů i profesionálů. Porota, které předsedal bavič a gurmán Petr Novotný a v níž zasedali i dva špičkoví profesionálové, hodnotila nejen chuť, ale i konzistenci masa či to, jako porce vypadá. Nakonec jako nejlepší vyhodnotila svíčkovou Petra Siváka z Prahy.

Jak kuchař z pražské restaurace přiznal, s omáčkou se moc nemazlil. „V pátek máme v restauraci v menu svíčkovou, takže jsem ji jen nabral z navařeného kastrolu a přivezl sem,“ usmíval se po vyhlášení výsledků. Maso ale bylo kvalitní – z Argentiny.

Soutěže se Petr Sivák zúčastnil poprvé, dozvěděl se o ní na kuchařském webu. „Říkal jsem si, že když budu do desátého místa, bude to dobré,“ prozradil. Jako odměnu získal třítisícový šek na nákup v hypermarketu Globus, který byl sponzorem akce. Šeky na dva a jeden tisíc pak dostali kuchařky na druhém a třetím místě.

Fakt, že vyhrála v podstatě obyčejná svíčková z jídelního lístku, jakoby potvrzoval slova Petra Novotného. Ten letošní ročník prohlásil za sice organizačně zdařilý, ale kuchařsky slabší oproti jiným. Byť to vzápětí trochu zlehčil. „Říkám to hlavně proto, abych si nechal prostor pro chválu v příštím ročníku,“ dodal se smíchem bavič.

47 knedlíků za třicet minut

V následné soutěži jedlíků potvrdil pověst favorita několikanásobný vítěz této disciplíny Jan Žíla. Místní jedlík spořádal během soutěžní půlhodiny 47 houskových knedlíků. Vloni jich sice snědl stejné množství, ale za dvojnásobnou dobu. Žíla drží i rekord soutěže, který je 57 knedlíků. Díky svému apetitu si vysloužil stejnou odměnu, jako vítězný kuchař.

Místní jedlík měl mezi návštěvníky akce své fanoušky, kteří přinesli i transparent s nápisem „Ve svíčkové velká síla… vyhraje náš Honza Žíla“. Z těch si střílel moderátor celého odpoledne Martin Zounar, protože sám měl mezi soutěžícími jiného favorita.

Součástí akce byl i hudební program, o který se postarala kapela Makovec, a občerstvení – samozřejmě hlavně svíčková.

Autor: Josef Dušek

5.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies