„Snažíme se z Prahy 7 vytvořit bezpečnou, zdravou a v pravém slova smyslu sousedskou městskou část," shrnuje Čižinský.

Starosta Čižinský pracoval jako vrátný polikliniky.
Starosta skončil jako vrátný, radní mezi dlaždiči. Praze 7 „vládli" studenti

Vnitřní Praha vede 

Na druhé místo vynesli Pražané starostu šestky Ondřeje Koláře, který se stal zároveň „skokanem roku" loni se umístil až na jedenácté pozici. Třetí skončila Vladislava Hujová z třetího obvodu.

„Hlubší vztah k radnicím a tím i k vedení města mají Pražané ze starších vnitřních čtvrtí metropole a tam, kde vedení města sází spíše na měkké investice služby pro občany, poradenství, městské akce," shrnuje Jan Kubáček, ředitel agentury Phoenix Research.

„Například my jsme vtáhli občany do veřejného dění prostřednictvím projektu Mám nápad pro Šestku. Za něj jsme ostatně byli letos oceněni i v anketě Přívětivý úřad," říká „stříbrný" Kolář.

Petr Jirava.
Novým starostou Prahy 11 se stal dosavadní místostarosta Jirava

Politikařením ke dnu 

Nejméně oblíbení jsou podle průzkumu starostové z těch čtvrtí, kde došlo k personálním otřesům na radnicích. „Takové vedení je spojováno spíše se spory a politikařením než s dlouhodobou komunikací s veřejností," tvrdí Kubáček.

Výsledky také ukazují, že čím blíže k okraji metropole, tím je tamní starosta méně populární. Z jednociferných městských částí nejhůře dopadl Roman Petrus, který vede Prahu 8. Ostatně jeho úřad se minulý týden potýkal s problémy s neposečenou trávou. Nově najatá firma nestíhala odvést práci, a tak byla valná část městských pozemků v době zvýšené aktivity klíšťat zarostlá, na což si místní lidé stěžovali.

Vysoká tráva. Ilustrační foto.
Osmička zarůstá. Se sekáním trávy otálí najatá firma

Jak Pražané vnímají své starosty. Infografika. Zdroj: Redakce