Velkému zájmu turistů se těší Archeopark v Pavlově. Cílem provozovatelů pro letošní sezonu je překonání loňského rekordu v podobě 45 tisíc lidí. Pomoci k tomu má i doprovodná výstava o unikátní architektuře muzea, jehož tvůrci se inspirovali uměním v paleolitu.

Výstava a také archeologická stezka do vedlejší obce jsou novinkami, na které správci pro letošek vsadili. „Kromě toho bude v prostoru nad recepcí Archeoparku knihovna s řadou odborných i populárně naučných titulů o pravěku. Kosti mamutů a jiných pravěkých zvířat si navíc budou návštěvníci moci prohlédnout z nové lávky. A jednu novinku si zatím ještě ponechám jako překvapení,“ navnadil Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, které archeopark spravuje. Návštěvníkům se poprvé otevře už v sobotu.

Do Pavlova se chystá v blízké době také Jaroslav Švenda z Velkých Bílovic. „Slyšel jsem samé pozitivní ohlasy od kamarádů. Určitě se tam chci podívat,“ má Švenda jasno o svých plánech.

Už v minulém roce přilákala nově otevřená turistická atrakce řadu turistů. Od května jich byly desítky tisíc, což dalece překonalo očekávání.

Nárůst návštěvníků v obci si pochvaluje starosta Pavlova Zdeněk Duhajský. „Ani tak jsme neměli o návštěvnost nouzi, ale otevření Archeoparku ještě pomohlo k jejímu navýšení. A to je dobře. Naše obec je založená na turismu, ať jde o lidi ve vinařství nebo o ty, co mají ubytování,“ řekl Duhajský.

ZAVEDE DO HISTORIE

Další turisty má přilákat nová archeostezka, která povede z Dolních Věstonic právě do Pavlova. Zpřístupnit ji hodlá Regionální muzeum na přelomu dubna a května.

Zájemce provede krajinou na úbočích Pavlovských vrchů a na pár kilometrech představí místa archeologických nálezů světového významu. „V terénu návštěvníci uvidí, kde se nacházela sídliště paleolitických lidí a kde byla objevena Věstonická venuše či tajemný trojhrob,“ uvedla Jana Frantelová z muzea.

Přísun zajímavostí na jednotlivých zastávkách poskytnou informační panely.