„Na jaře bychom měli vědět, zda bylo vyřízení dotace kladné," řekl starosta Kutné Hory Martin Starý. Elektrobusů by mělo v budoucnu v Kutné Hoře jezdit celkem pět a měly by být dlouhé devět metrů, aby mohly projíždět i centrem.

V současné době je již hotová koncepce trasování i frekvence. Návrh je nyní předám k připomínkám k jednotlivým zainteresovaným stranám. „Bude se k tomu vyjadřovat dopravní komise, policie a společnost Arriva," dodal Martin Starý. Pak projekt musí projít rukama zastupitelů. Pokud dostane jejich souhlas, radnice ho představí veřejnosti.

Nová koncepce MHD

Elektrobusy by mohly zastavovat přímo v centru Kutné Hory. V trase by měly Husovu ulici, Českou ulici a také okolí Spolkového domu, který je hodně navštěvovaný. Lidé by se rovněž bez problémů dostali také na úřad, který se nachází v Radnické ulici. Odtud by elektrobus jel přes Palackého náměstí do Tylovy ulice.

V hře ale v tuhle chvíli nejsou pouze ulice v centru města. Nová koncepce městské hromadné dopravy by se mohla dotknout i lokalit, kam je doprava mnohdy problematická. „O víkendu jsou například problémy se spoji na Kaňk," poznamenal starosta.

Projekt je ale přímo závislý na společnosti Arriva a získání dotace. V ideálním případě by se mohl realizovat už v tomto roce nebo na začátku roku příštího. 

Úpravy v historickém centru

Nejde však pouze o pořízení elektrobusů. Zásadní otázkou budou zásahy, které se budou muset kvůli elektrobusům v historickém centru Kutné Hory udělat. V památkově chráněném jádru města by měly být co nejmenší. Instaloval by se proto měly pouze sloupy s označením zastávky a naváděcí pruhy pro nevidomé občany.

Výhodou elektrobusů je tichý a bezemisní provoz. Starosta však připustil, že by se na nových trasách mohly objevit i naftové autobusy. „Ale pro nás by samozřejmě bylo lepší, kdyby to byly elektrobusy, aby to v tom centru nesmrdělo," dodal.

Čtěte také: Kutná Hora chystá úpravy autobusového nádraží