Pět let každý rok získával Nymburk čtyřmilionovou dotaci na jednotlivé etapy revitalizace sídliště. Nyní poprvé dotaci nezíská. Znamená to, že na poslední dvě etapy, které jsou připravené od ulice Okružní směrem k restauraci Dřevák a dále k mostku u ulice Brigádnická, zůstanou jen na papíře?

Vedení města tvrdí, že nikoliv. Opozice však radnici tvrdě kritizuje, že všechny větší projekty jsou špatně či pozdě připraveny a toto je jeden z důsledků.

Starosta Pavel Fojtík však katastrofické scénáře odmítá. „Revitalizace sídliště je velký projekt, ve kterém se bude pokračovat i přes nezískání zmíněné dotace. My pevně věříme, že díky výběrovému řízení na dodavatele bude cena stlačena tak, abychom se vešli do vyčleněných zhruba 29 milionů korun a nemuseli škrtat žádnou jinou investiční akci," řekl Fojtík.

Čtěte také: Stávka? Řidiči zatím mlčí

Opoziční zastupitel a dřívější radní Zdeněk Vocásek, který měl právě tyto projekty na starosti, si však myslí opak. „Realizace šesté etapy je tak významně ohrožena. Město buď musí škrtnout některou z jiných investic a tím přidat 4 miliony ze svého rozpočtu nebo se další úpravy o rok odloží. Zůstatky příjmu z předchozích let není možné zapojit vzhledem k tomu, že již jsou v rozpočtu zapojeny," říká Vocásek. Faktem je, že v dobách, kdy byl radním zodpovědným za investice, město dotaci vždy získalo.

Připomeňme stávající situaci. Město začalo s revitalizací drahelického sídliště před pěti lety a rozplánovali ji do sedmi etap. Každou etapu jeden rok. Každoročně také uspělo na ministerstvu pro místní rozvoj se žádostí o dotaci ve výši 4 miliony korun. Až nyní poprvé neuspělo.

V opravách chce radnice pokračovat

Přesto chce v opravách podle současného vedení radnice pokračovat ve stanoveném časovém harmonogramu. To znamená, že poslední úpravy na drahelickém sídlišti by měly být dodělány příští rok kolem zmíněného mostku, který spojuje sídliště a ulici Brigádnická. V dalších letech je připraven projekt revitalizace druhého sídliště, tedy jankovického. V únoru se konala setkání s občany, na kterém byly představeny dvě varianty projektu.

Čtěte také: Sídliště Jankovice čekají úpravy za šedesát milionů

Zpět k aktuálnímu stavu. Radnice v současné době považuje za největší investici přípravu rekonstrukce bazénu. Před několika dny zveřejnila několik vizualizací, jak by měl bazén snad do roku 2020 vypadat. „Návrh byl jednohlasně přijat radou města, zveřejněn a dosud k němu nebyly nikým vzneseny jakékoli výhrady," uvedl starosta Fojtík.

Naopak opozice kritizuje postup současného vedení při nakládání s investicemi obecně. „Příprava větších projektů se nejen časově, ale také finančně prodražuje. Bývalému vedení bylo vyčítáno nízké čerpání dotačních prostředků. Pokud tímto stylem hodlá město pokračovat, nebude na žádné větší investice bez úvěru, čehož je důkazem příprava rekonstrukce bazénu.

Psali jsme: Rekonstrukce bazénu: Vstupní a šatnovou část čeká demolice