„Výkon bloku je v současné době 40 procent a energetici právě provádí závěrečné testy a kontroly. Dosažení 98procentního výkonu očekáváme v nocin na pátek a plného výkonu do konce týdne. Elektrárna tak bude do sítě dodávat celkem 1 500 MW,“ informoval mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

V plánované odstávce je nyní blok číslo čtyři z důvodu výměny paliva a přípravy bloku k žádosti o povolení dalšího dlouhodobého provozu. Při odstávce museli energetici provést kontroly zařízení a zrealizovat 45 významných technických akcí.

Zástupci korejské společností KHNP na jednání v Třebíči.
Budeme potřebovat byty, nemocnici a školu, řekli korejští uchazeči o Dukovany

„V souladu s plánem úspěšně proběhla například kontrola tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, výměna potrubních tras superhavarijních napájecích čerpadel nebo modernizace centrální čerpací stanice, která vyžadovala padesátidenní souběh odstávek dvou bloků. Mezi nejnáročnější úkoly patřilo také ověření stavu generátoru, jehož součástí byl transport celého generátoru do výrobního závodu v Plzni a zpět. Výsledky prokázaly jeho dobrý stav,“ popsal Bezděk.

Své třídenní jaderné studium zahájilo ve středu čtyřiatřicet studentek a studentů v Jaderné elektrárně Dukovany.
Studentům začala jaderná maturita