VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Pravá moravská zabíjačka

Koryčany – Obnovit tradici domácích zabíjaček, kterých je v posledních letech na Kroměřížsku poskromnu, se nedávno rozhodli v Koryčanech.

13.2.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
V Koryčanech se konala v sobotu 12. února 2011 Zabíjačka ve dvoře.

V Koryčanech se konala v sobotu 12. února 2011 Zabíjačka ve dvoře.Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Jednu takovou akci tam proto na přání lidu připravili a osvědčila se: po pár týdnech se ve městě takzvaná Zabíjačka ve dvoře konala znovu. Chuťové, zrakové i čichové buňky návštěvníků dráždili voňavá jelítka, škvarky, domácí sádlo, jitrnice, tlačenka, uzené maso a bůček, ovar a teplá černá či bílá polévka.

„Koupili jsme si polévku, obcházku, teplé uzené z udírny a také tlačenku,“ prozradil spokojený manželský pár z Blišic, Antonie a Jan Gabrielovi. Na zabíjačku, která začínala už ráno, se vypravili zhruba hodinku po zahájení. „Z některých dobrot bude dnešní oběd, zbytek poputuje do mrazáku. Je to změna. Nyní už jíme jen libové maso, ne tolik mastného, ale když tu máme zabíjačku, rádi si ji dopřejeme,“ řekla Gabrielová. Dříve prý doma také chovali prasata, museli toho ale zanechat. „Jsme už staří a nezvládali bychom to. O to více takovou akci vítáme,“ doplnila seniorka.

Polévku a uzený bůček si zase s úsměvem odnášel František Zbytek z Koryčan, který je prý zabíjačkový labužník. „Přišel jsem hlavně na polévku,“ pochlubil se. I on dříve choval prasata. „Dělal jsem i zabíjačku. Bylo to naposledy asi před deseti lety. Už bych si to nechtěl zopakovat, je lepší si vepřové dobroty koupit už hotové,“ řekl s úsměvem Zbytek.

Zabíjačku ve dvoře připravili pořadatelé tento rok už podruhé a v následujících týdnech ji hodlají ještě jednou zopakovat, dovolí-li jim to počasí. „Tradici zabíjačky jsme dali dohromady proto, že lidé jsou takříkajíc hladoví po těch českých domácích výrobcích. Všichni jsme byli na zabíjačky zvyklí, ale kvůli přísným pravidlům a normám, postupně vymizely. Dříve tady v Koryčanech bylo takových čtyřicet lidí, kteří chovali prasata. Nyní jich tu najdete jen pár,“ sdělil za pořadatele Roman Pastyřík. Podle něj je tak prase domácí tím nejohroženějším druhem na Jižní Moravě. „Lidé chtějí jitrnice či jelítka. Pro minulý úspěch jsme proto neváhali akci zopakovat,“ doplnil Pastyřík.

Pořadatelem pravé Zabíjačky ve dvoře byla nejmenovaná hodonínská společnost.

Autor: Jarmila Kuncová

13.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies