VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Rekordní delikatesy chutnaly všem

Štramberk - Štramberské veleucho či omeleta, která by dokázala nasytit půlku vesnice a delikatesní flamendr. To všechno mohli okusit návštěvníci tradičního Štramberského flamendru.

14.6.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Zkušební „ouško“ připravovali bratři Hezcí asi půl hodiny. Ucho mělo v průměru okolo metru a dvaceti centimetrů.

Zkušební „ouško“ připravovali bratři Hezcí asi půl hodiny. Ucho mělo v průměru okolo metru a dvaceti centimetrů.Foto: DENÍK/Věra Ručková

Pouze jednou do roka se na štramberském náměstí odehrává boj o rekord. Letošní Štramberský flamendr připadl na 13. června a nenechal na pochybách nikoho, kdo věřil, že bude stát rozhodně za to. Relax v podhůří Beskyd totiž připravil bohatý program, který nebyl ochuzen o zábavnou a hudební složku. Na náměstí se peklo štramberské veleucho, vaječná omeleta a také se připravoval tradiční pivní flamendr.

Návštěvníci se mohli nejprve kochat pekařským tajemstvím štramberského ucha. O rekord se pokoušeli již pátým rokem bratři Hezcí, kteří mají s pečením své zkušenosti. „Vzhledem k tomu, že se jedná o štramberské ucho, které se nikdy jinde nemůže péct, protože má ochrannou známku, bude to pokus o světový rekord,“ uvedl přítomné do obrazu Ladislav Hezký, vedoucí pekař. I když pekaři drželi smutek za rozbitou láhev hruškovice, dali se s vervou do díla. Těsto menšího „ouška“ mělo v průměru téměř metr a dvacet centimetrů a peklo se na zbrusu nové pánvi se značkou Relax v podhůří Beskyd s průměrem dva a půl metru. „V minulých ročnících jsme měli pánev zapůjčenou z Pelhřimova z Agentury Dobrý den. Letos jsme si vyrobili pánev sami a chtěli bychom ji mít taktéž zapsanou v české knize rekordů,“ prozdradila Simona Grznárová z Infocentra Relax v podhůří Beskyd.

Delikatesy rychle mizely

Po pečení, přišlo na řadu smažení. Vaječná omeleta se již dříve zapsala do knihy rekordů před čtrnácti lety, kdy se smažila ze 1001 kusů vajec. „Tenkrát jsme ji smažili na té dvoumetrové pánvi. Letos bychom chtěli rekord překonat na nové pánvi a použijeme k tomu tisíc sto jedna vajec,“ sdělila Grznárová. Další na řadu přišel tradiční pivní flamendr. Největším lákadlem byl pro návštěvníky dozajista fakt, že žádná z pochutin nepřišla nazmar. Každý si chtěl pochutnat na rekordních delikatesách, a tak po chvíli tvrdého souboje, ve kterém se nejlépe osvědčily ostré lokty, nezbylo ani pro vrabčáky.

Program doprovázely hudební skupiny, jako byl Swingový orchestr Bedřicha Pukovce, Blues&Soul band mothers follow chairs či Dechový orchestr města Štramberk. Nechyběla ani soutěž kuriozních talentů, kde mohli zájemci předvést své výjimečné dovednosti. Mimo to, zorganizoval Relax v podhůří Beskyd vypouštění heliových balónků s přáním a vzkazy rovnou do nebe.

Autor: Věra Růčková

14.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
6

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Motorizovaný surf – JetSurf

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Kardinál Vlk trpí rakovinou, čeká ho chemoterapie

Kardinál Miloslav Vlk trpí rakovinou plic s metastázami do kostí a čeká ho chemoterapie. Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého církevního představitele začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku a o Vánocích se zhoršily natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu byla diagnostikována po Novém roce, nyní je v domácím ošetřování. Informuje o tom jeho osobní web.

Historici bojují za Transgas, žádají ministra o pomoc

Historikové umění z vysokých škol protestují proti kroku ministerstva kultury, které odmítlo prohlásit budovy bývalého Transgasu v Praze za kulturní památku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies