VYBERTE SI REGION

Obří pýchavkou pohostili i kamarády

Zdebořice - Houbu, jaká se jen tak nevidí, našel Radek Krbec ze Zdebořic na Klatovsku.

22.5.2009 1
SDÍLEJ:

Obří pýchavka z PlánickaFoto: DENÍK/Milan Kilián

Na nedalekém Plánicku se na něj usmálo štěstí v podobě obrovské pýchavky.

„Manžel jezdil jako traktorista na pastvinách a najednou viděl něco, co připomínalo míč. Šel se podívat a našel obrovskou pýchavku. V průměru má až 52 cm a váží šest kilogramů,“ pochlubila se nálezem Krbcova manželka Dana.

Pýchavky si její rodina oblíbila už v minulosti a pravidelně je sbírají a konzumují. Tak velkou ale ještě nikdy neviděli.

Krbcovi se rozhodli o nález podělit s blízkými. „Večer jsme pozvali známé a uděláme řízky, které máme rádi. Zítra odvezu kus mamině, sestře i bratrovi,“ dodala žena úspěšného houbaře.

RECEPTY Z PÝCHAVKY PRO INSPIRACI

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu

Ingredience: vatovec, vejce, sůl, hladká mouka, strouhanka, sádlo.

Příprava: Vatovec oloupeme a nakrájíme na 1-1,5cm silné plátky. Nachystáme si ingredience na obalování: strouhanka, hladká mouka a vejce prokvedlané se solí. Rozpálíme si sádlo, obalujeme plátky vatovce a smažime je do zlatova. Podáváme jen tak samotné.

PS: Ano, je to sice starý známý recept na cokoliv v trojobalu, ale řízek z vatovce uchvátí svou specifickou chutí, která po usmažení v sádle rozehraje na jazyku mírně hermelínové aroma. A pořád máte pocit, že je tam něco nového, lahodného. ..a hledáte a hledáte až k prasknutí :-D

(zdroj: www.labuznik.com)

Dušená pýchavka obecná

Ingredience: 500 g pýchavek, 1 cibule, 2 PL oleje, 1 PL másla, sůl, pepř, na posypání parmezán, na ozdobu sekaná petrželka.

Příprava:
Na rozpáleném oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme očištěné a na silnější plátky nakrájené pýchavky, osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, až se většina šťávy odpaří. Pak přidáme rozpuštěné máslo a ještě chvilku podusíme. Na talíři sypeme parmezánem a sekanou petrželkou. Jednoduché, rychlé.

Doporučená příloha:
hranolky, americké brambory, majolkovo-jogurtová zálivka atd.

(zdroj: www.labuznik.com)

Nadívaná pýchavka

Ingredience: 1 ks větší pýchavky 2 ks kuřecího řízku 10 dkg šunky 1 ks cibule 10 dkg tvrdého sýru 2 ks vejce bylinky

Příprava: Pýchavku očistíme, vrch odkrojíme tak, aby vzniklo trychtýřovité víko. Houbu vydlabeme a dřeň nakrájíme na malé kousky. Houbu vyložíme šunkou nebo slaninou. Opražíme cibulku, přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a orestujeme. Přidáme špek, šunku, sýr, bylinky a spolu s houbovou dužinou dusíme asi deset minut. Dušenou směs necháme chvíli vychladnout a pak jí naplníme pýchavku až jeden centimetr pod okraj. Navrch rozbijeme vejce, propíchneme žloutek a přiklopíme houbovou pokličkou. Houbu zabalíme do alobalu a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu třiceti minut. Pak sundáme alobal a víko a pečeme ještě asi dvacet minut, až se vejce uvaří.

(zdroj: recepty.centrum.cz)

Autor: Milan Kilián

22.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

AKTUALIZOVÁNO

Polský nejvyšší soud odmítl vydání Polanského do USA

Varšava - Polský nejvyšší soud dnes odmítl žádost o vydání světově uznávaného režiséra Romana Polanského do USA, kde mu hrozí trest kvůli sexu s nezletilou dívkou. Soudci zamítli stížnost podanou generálním prokurátorem a potvrdili verdikt soudu nižší instance. Dnešní rozhodnutí je konečné a není proti němu odvolání, informovala agentura PAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies