Jak už Brněnský deník Rovnost dřív informoval, dům tam chce postavit Fuertes Development. „Sešli jsme se na radnici s lidmi a jejich připomínky do projektu zapracovali," informoval jednatel společnosti Zdeněk Přichystal.

Vizualizace plánovaného supermarketu Billa v brněnské Bystrci.
Další obchod nechceme, bouří se lidé v Bystrci. Sepisují petici

Lidé projektu vyčetli například hluk ze zásobování nebo neestetickou vzduchotechniku. „Právě tu jsme vyřešili hranoly, v nichž je skrytá. Zásobovací auta pak budou zajíždět do budovy, čímž zabráníme hluku," upozornil Přichystal.

Plánovaný obchodní dům
∙ Společnost Fuertes Development chce na parkovišti při Rerychově ulici postavit nízký obchodní dům.
∙ Má tam být Billa, drogerie, lékárna a několik malých obchodů. Například tabák nebo květinářství.
∙ Místní se bojí ztráty parkovacích míst a hluku, navíc podle nich obchod není potřeba. Proto předložili na radnici petici, kterou podepsalo na 450 lidí.
∙ Společnost se zavázala zachovat počet parkovacích míst pro rezidenty vytvořením nových na střeše obchodu.
∙ Požádat o územní rozhodnutí chce firma ve druhé polovině letošního roku.

Odpůrců se zastal opoziční zastupitel Luboš Raus. „Přestože bude stavební řešení takové, hluk se oproti současnému stavu zvýší. Nyní, když v noci otevřete okno, je ticho. Později ale může zásobování rušit lidi s lehkým spaním," řekl. Slíbil také, že obyvatele v jejich názoru podpoří.

Podle místostarosty Jaroslava Petra na radnici doputovala v první polovině března petice se čtyřmi sty padesáti podpisy. Upozorňuje na dopravní zátěž a argumentuje také tím, že v Bystrci je obchodů plno. „Na petici jsme odpověděli a bereme ji vážně. Lidé ale nepočítají s tím, že s výstavbou Centra volného času Nová Bystrouška zmizí současná prodejna Enapo," zmínil místostarosta.

Signatáři petice upozornili na rozměr obchodu. „Nikdo jej nepotřebuje. Není tak velký, aby byl pro nedaleký Albert konkurencí. Lékáren a drogerií je tu dost," řekl obyvatel Rerychovy ulice, který si nepřál uvést jméno.

Obyvatelka Andrea Křivánková s výstavbou naopak souhlasí. „Všichni si stěžují, že není kde parkovat, ale pokaždé, když tudy procházím, je parkoviště poloprázdné. Pokud to postaví tam, alespoň nepřijdeme o zeleň a navíc si můžeme vybrat, kde chceme nakoupit," poznamenala.

Petr také slíbil, že se radnice s developerem dohodne na otevření parkoviště pro místní. „Místo pro auta na střeše je určené pro rezidenty. Budeme je udržovat, zároveň ale chceme uzavřít dohodu o věcném břemenu s městskou částí. Místa pro zákazníky budou přímo před obchodem," potvrdil Přichystal.

Horní náměstí v následujících letech čekají i další rozsáhlé změny. Po více než dvaceti letech se tamní děti a mládež dočkají nového centra volného času. Jeho součástí bude i tělocvična. „Architektonickou soutěž letos připraví kancelář městského architekta," doplnil Petr. Návrhy na to, jak může vypadat stavba za sto dvacet milionů korun, představí architekti lidem ještě letos.

Ilustrační foto.
Chtějí mít dvě auta? Za jejich parkování lidé zaplatí deset tisíc

Součástí změn budou také parkové úpravy. „Přibudou vodní prvky a také hrací plochy. Zbude místo pro malé tržiště, aby si lidé mohli kupovat kvalitní potraviny od pěstitelů," přiblížil místostarosta Petr.