Odpad z popelnic už vytřídit nelze a je bez užitku odvezen na skládku. Kladeňáci však ročně vytřídí více než 1500 tun papíru, plastů a skla, což představuje přes 39 tisíc plných kontejnerů. Kdybychom je všechny postavili vedle sebe, utvořili by řadu dlouhou 67 kilometrů. Představte si tak cestu z Kladna do Benešova lemovanou barevnými kontejnery.

Jeden kontejner plastů uspoří až 30 litrů ropy. V kladenských číslech to znamená, že ročně tříděním plastů uspoří obyvatelé největšího středočeského města 750 tisíc litrů ropy.

Do sklářského kmene, směsi vstupních surovin pro výrobu skla, se přidává až 65 procent skleněných střepů z třídění odpadů. Nejčastěji se střepy používají při výrobě lahví na nápoje. Kdyby se ze všeho skla ze zelených kontejnerů v Kladně vyrobily nové pivní lahve, bylo by jich přes 200 tisíc.

Další složkou odpadu je bioodpad z hnědých popelnic. Ten je odvážen do kompostárny v nedalekém Libušíně. Vzniklý kompost se využívá při údržbě městské zeleně a zároveň je prodáván jako hnojivo.

S kontejnery pod zem

Současné vedení města dlouhodobě připravuje jednu významnou novinku v nakládání s odpady. Je jí rozmístění podzemních kontejnerů na odpad.

„Máme vytipováno zhruba padesát míst po celém území města, kde bychom je pod zem rozmístili. A to nejen na tříděný, ale i směsný odpad. Měli jsme podány žádosti o dotace, jejichž požadavky bychom ale nemohli splnit. Naštěstí došlo k úpravě podmínek dotací, proto jsme se o ni znovu přihlásili a pevně věřím, že ji dostaneme," uvedl kladenský primátor Milan Volf.

Podzemní kontejnerové stání vzniknou v několika etapách. První z nich by měly být obyvatelům k dispozici už v příštím roce. „Vytipovali jsme zejména v centru města místa, kde je největší nepořádek a kde je velké množství popelnic. Ty by do budoucna zmizely a nahradily by je pouze vsypávací krky podzemních kontejnerů," uvedl primátor.

S jejich vyvážením podle něj nebude mít nasmlouvaná svozová firma technické problémy. „Od podzemních kontejnerů si slibujeme zlepšení vzhledu města a snížení zápachu zejména v horkých letních dnech, stejně jako zvětšení objemu, tedy že už lidé nebudou odkládat další odpad kolem popelnic v případě, že jsou plné," dodal Milan Volf.

Pneumatiky do sběrného dvora

Velkým problémem je nyní ukládání přezutých pneumatik ke kontejnerovým stáním, v horším jejich odhození případě do veřejné zeleně nebo příměstského lesa. Vedení města v této souvislosti upozorňuje, že je možné využít kladenské sběrné dvory, kde lze staré pneumatiky odevzdat zcela zdarma.

Čtěte také: Kapacita skládky komunálního odpadu ve Mšeně se blíží k cíli