Nová norma se nelíbí například Vladimíru Škutovi, řediteli Základní školy Jindřicha Matiegky v Mělníku. „Před pár týdny jsem na ministerstvo školství posílal žádost o zvážení úpravy vyhlášky," uvedl ředitel největší z mělnických škol.

„Domnívám se, že parametry obsahu cukru a tuku ve vyhlášce jsou nastaveny příliš přísně, nevyhovuje jim naprostá většina sortimentu potravin a nápojů, které nyní v bufetu prodáváme," vysvětlil.

Čtěte také: Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách je po roce hotová

Dodal, že už před zhruba pěti lety ze školního kiosku zmizely slazené limonády colového typu, bramborové lupínky a další nezdravé potraviny. Nahradily je ochucené minerální vody nebo müsli výrobky.

Nesouhlas většiny rodičů

„Problematiku jsem řešil také s rodiči našich žáků, v naprosté většině se vyjádřili tak, že jim případné zrušení bufetu z důvodu platnosti nové vyhlášky nevyhovuje," poznamenal.

Průzkum, který škola v polovině listopadu nechala udělat v rámci třídních schůzek, odhalil, že čtyři z pěti rodičů se zavřením školního kiosku nesouhlasí. Přesto není vyloučené, že si žáci z Matiegky, jak se škole přezdívá, budou muset už brzy kupovat svačiny mimo školní budovu.

V takovém případě přitom podle Vladimíra Škuty hrozí, že se jejich stravovací návyky výrazně zhorší. „Obávám se, že skončí na cole a brambůrkách," upozornil.

Zákaz nezdravých výrobků 

Podobně se na věc dívá i ředitel Základní školy Ing. Plesingera-Božinova v Neratovicích Jaroslav Kužel. „Provozovatelé školního kiosku jsou naštvaní a zvažují, že ho zavřou. Přitom ho děti využívají," potvrdil ředitel školy, která je zapojena do programu Skutečně zdravá škola.

Ani v neratovické škole si tak žáci nekoupí chipsy, colu nebo třeba energetické nápoje. „Zakázali jsme to i bez vyhlášky. Vždyť je to nesmysl, jestli vydají podobnou vyhlášku i pro školní jídelny, tak už opravdu nevím, z čeho budeme vařit. Asi začneme všichni jíst trávu," poznamenal.

Nyní čeká na metodiku, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. V té by měly být uvedeny i příklady potravin splňujících stanovené požadavky.

„Možná bude všechno jinak, ale zatím nikdo nic neví. Pokud kiosek zavřeme, děti půjdou naproti do obchodu a koupí si všechny ty poblióny, co tam mají. A budeme zpátky tam, kde jsme byli kdysi," uzavřel Jaroslav Kužel.

Problém i na gymnáziu

Pamlsková vyhláška přidělala vrásky také ředitelce mělnického gymnázia Iloně Němcové. Přestože se netýká studentů středních škol.

„Máme nižší i vyšší gymnázium. Zatím to budeme řešit tak, že žákům nižších ročníků zakážeme vstup do bufetu. Vyhláška je totiž natolik přísná, že se jí dá jen těžko dostát," vysvětlila a doplnila, že budou-li žáci nařízení porušovat, škole nejspíš nezbude než bufet uzavřít.