Přes třináct set padesát lidí podpořilo svými podpisy petici, která má omezit a na některých místech dokonce úplně zastavit čerpání podzemních vod v okolí Mělnické Vrutice.

Jsou totiž přesvědčeni, že čerpání podzemní vody má zásadní vliv na úbytek vody v říčce Pšovka. Ta před čtyřmi lety ve zhruba dva a půl kilometru dlouhém úseku mezi jenichovskou vlakovou zastávkou a Malým Újezdem úplně vyschla. Navíc klesá hladina spodní vody, která už se snížila o dva až deset metrů.

Následkem jsou materiální škody na majetku i nevratné negativní změny přírodního a místního klimatu, vysychání mokřadů a říčky Pšovka, spojené s mizením vzácných živočišných a rostlinných druhů.

Petici předali Fischerovi

Starosta Malého Újezda a zároveň jednatel petičního výboru Stanislav Fiala uvedl, že na problém nadměrného čerpání upozorňují úřady už téměř dvacet let. „Od roku 1992 jednáme s kladenskými vodárnami a mělnickým odborem životního prostředí. Od roku 2005 dále na nadměrné čerpání upozorňujeme i středočeský krajský úřad, ministerstva zemědělství i životního prostředí a dále Správu Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko i Povodí Ohře,“ popsal Fiala a připomněl, že vysychání Pšovky stále pokračuje.

Na sklonku minulého týdne už členové petičního výboru předali petici s podpisy na úřad vlády k rukám premiéra Fischera. Nyní musejí počkat, zda úřad vlády petici buď postoupí jinému příslušnému úřadu, nebo do jednoho měsíce vydá stanovisko k obsahu petice a způsob jejího vyřízení.