„Jakékoliv porušování norem má v případě nákladní dopravy dalekosáhlé následky. Unavený řidič může způsobit vážnou dopravní nehodu. Průjezd přetíženého kamionu zas poničí silnici asi jako šestnáct tisíc osobních aut,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Nová zařízení podle policistů umožní zjistit, jestli někdo nedovoleně manipuloval s tachografem. „Ten zaznamenává, jak rychle a dlouho vozidlo jede nebo jestli řidič dodržuje stanovené přestávky,“ připomněl náměstek policejního ředitele krajského ředitelství pro vnější službu Miloslav Machát.

Policisté už mají se zařízeními zkušenosti, jenomže u těch, co momentálně mají k dispozici, končí výpůjčka. Letos díky nim odhalili už šestadvacet podvodů, zejména ze strany zahraničních řidičů, a udělili čtyřiadvacet pokut, celkem přesahující dva miliony korun. „Vzhledem k úspěšnosti používání těchto zařízení se rozhodl krajský úřad pro zakoupení dvou a jejich následnému zapůjčení dopravní policii,“ řekl Hanák.

Ilustrační foto.
Kolony v Brně? Na problémových místech bude více policistů

Minulý rok krajský úřad přispěl dopravní policii pět milionů na speciální auto. Policisté jej od té doby využívají skoro denně. „Od začátku letošního roku jsme s tímto autem zkontrolovali 665 kamionů a 158 z nich předpisům nevyhovovalo. Za účelem kontrolního vážení jsme zastavili sedmačtyřicet kamionů, z nich bylo třiadvacet přetížených,“ sdělil Machát.

Policisté si kamiony ke kontrole nevybírají náhodně. Dopředu si vytipují ty, u kterých je vyšší pravděpodobnost přetížení či jiného porušení zákona.

Zastavili třeba Zdeňka Hradila, který kamionem převážel dřevo. S výsledkem vážení muž nebyl spokojený. „Jsem asi o 560 kilo přetížený, ale jenom na nápravě, celkovou váhu jsem nepřekročil. Už jsem několikrát byl kontrolován a už jednou jsem byl přetížený, ale zase na nápravě. U celých klád si váhu nemůžu rovnoměrně rozložit, ani kdybych se rozkrájel,“ poznamenal Hradil. 

ALAN CHUMCHAL