VYBERTE SI REGION

Podzimní Flora Olomoc začala

Olomouoc /FOTOGALERIE/ - Ve čtvrtek dopoledne odstartovala podzimní zahradnická Flora na olomouckém výstavišti. Až do neděle jsou k vidění ty nejlepší produkty pěstitelů, díla floristů, ochutnat lze i moravská vína a další regionální dobroty na souběžné gatronomické výstavě Olima.

7.10.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
20 fotografií
Podzimní Flora na olomouckém výstavišti

Podzimní Flora na olomouckém výstavištiFoto: DENÍK/Petra Opletalová

Přehlídka ovoce, hub a zeleniny, podzimních květin, ale také ochutnávky na festivalu gastronomie a nápojů, čeká na návštěvníky závěrečné zelené výstavy tohoto roku.

V hlavní výstavní expozici v pavilonu, pro níž zvolili pořadatelé název „Selský dvůr“, se pod záštitou Ovocnářské unie České republiky a Zelinářské unie Čech a Moravy představí nejlepší domácí, čeští i moravští producenti ovoce a zeleniny.

„Pestrobarevné a chutné výpěstky doplní přehlídka nejzajímavějších odrůd květinové královny podzimu – chryzantémy i výstava tykví nejrůznější barev i tvarů. Atmosféru podzimního selského dvora, dotvoří kromě plodů podzimu i historické exponáty, které pro výstavu zapůjčil Hanácký skanzen v Příkazích,“ uvedl garant výstavy Vojtěch Zahradník.

Část galerie hlavního pavilonu bude už tradičně patřit exponátům podzimní floristické soutěže, pořádajícího Svazu květinářů a floristů ČR, který si letos jako téma zvolil „Dekorace slavnostního stolu.“

Ovocné školkařské výpěstky, které jsou specifikem podzimní Flory a také jedním z nejžádanějších artiklů na doprovodných prodejních trzích, najdou zájemci na venkovních plochách výstaviště.

Vlastní moštárna

„Jako novinku letos ovocnáři přivezou vlastní moštárnu, která umožní návštěvníkům ochutnat zdravé šťávy a mošty z různých druhů ovoce,“ prozradila mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Zuzana Studená.

Návštěvnicky velmi lákavou bude tradičně společná expozice Českého zahrádkářského svazu nazvaná „Barvy podzimu našich zahrad“. V pavilonu G se jeho členové představí vlastními výpěstky krajových odrůd ovoce i různými druhy zeleniny.

Ochutnávka vítězů Flora koštu

Nebudou chybět ani včelařské produkty, výstavka hub, zahrádkářská a mykologická poradna, zahrádkářský sklípek s moravskými víny a burčákem.

Už popatnácté doplní výstavní přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin OLIMA, festival gastronomie a nápojů.

Přehlídka přichází s nabídkou kvalitních potravin z domácí produkce i prezentací výrobků oceněných titulem Regionální potravina Olomouckého kraje 2010, kterému bude vyhrazen pavilon E a část galerie hlavního pavilonu A.

„Letos se na ploše čtyři sta padesát tři metrů představí na čtyři desítky vystavovatelů z řad výrobců, producentů potravinářských výrobků z Moravy, Čech i Slovenska,“ uvedla Jana Jirovská, manažerka Olimy.

Součástí festivalu jsou Dny moravských vín s představením a ochutnávkami vín jednotlivých vinařských podoblastí Moravy a také oblíbený Flora košt, kde se soutěží o nejlepší ovocný destilát.

„Do letošní soutěže přihlásili pěstitelé a „paliči“ z Moravy, Čech a Slovenska celkem tři sta padesát osm vzorků tvrdých moků, což je v historii soutěže zatím nejvyšší počet. Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům devíti soutěžních kategorií, ceny Unie destilatérů i absolutnímu vítězi letošního Flora koštu se uskuteční v sobotu 9. října ve 13 hodin před pavilonem A. Vítězné i ostatní moky si pak budou moci vychutnat i návštěvníci,“ podotkla Studená.

Ochutnávka regionálních potravin

V pavilonu E budou pro návštěvníky připraveny ochutnávky potravin, které jsou oceněny titulem Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK Olomouckého kraje.

„Po celou dobu konání výstavy tady bude připravený bohatý program. V pátek se předvedou cukráři. Měli si připravit dort na téma podzim a součástí soutěže bude pódiové vystoupení, kde budou přizdobovat medový dort na dětskou oslavu a zlatou svatbu,“ pokračovala manažerka.

V sobotu a v neděli budou v pavilonu E na podiu ukázky, přípravy různých receptů a netradičních pokrmů od brambor a těstovin počínaje, přes ryby až po bylinky ze kterých se budou připravovat jak pokrmy tak i nápoje.

Na zahrádkáře, chalupáře a kutily čekají v pavilonu H a na volných plochách výstaviště prodejní zahradnické trhy s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

„Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště, které jim budou otevřeny zdarma, v zahrádkářském vinném sklípku a v sobotu 9. října na festivalu dechové hudby „Muzikanti, hrajte!“ doplnila mluvčí Studená.

Brány výstaviště budou v době výstavy, tedy od 7. do 10. října otevřeny denně od 9 do 18 hodin, poslední den do 17 hodin.

Autor: Petra Pášová

7.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies