Řadu obyvatel rozrušila zpráva, že Česká pošta hodlá do roku 2017 dále eliminovat počet pošt. Oproti minulosti už počet poštoven v regionu výrazně klesl, což v některých místech způsobilo občanům menší či větší problémy. Zjišťovali jsme, jakou představu má Česká pošta pro další roky.

„V současné době máme pouze matematický model, šestiletý projekt počítá s řadou změn – nejdříve se však každý krok musí projednat s konkrétním místem změny formy obsluhy. Změna formy poštovní obsluhy nemá žádný vliv na dostupnost poštovních služeb,“ uvedla k naší otázce po dostupnosti pro občany mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Projekt podle ní počítá s tím, že například důchody budou i nadále dodávány stejným způsobem.

„V žádném případě nepočítáme s variantou, kdy by je doručoval někdo jiný. V místě, kde dojde ke změně formy poštovní obsluhy, zajistí veškeré služby mobilní obslužné místo,“ říká mluvčí.

Česká pošta přistoupí ke změně sítě poboček postupně.

„Máme vytipované obce, ve kterých uvažujeme o změně formy poštovní obsluhy. Takzvané ´výdejní místo´ může být určeno pro nejvyužívanější službu – výdej a příjem listovních zásilek, balíků i poštovních poukázek, kompletní služby v dané obci pak zajistí motorizovaná pošta. Motorizovaný poštovní servis prostě zabezpečí veškeré poštovní služby. Bude výhodná zvláště pro starší spoluobčany, protože pokud si o to požádají, pošta může přijet až přímo k nim, do domu,“ vysvětluje Selicharová s tím, že senioři si vše mohou zařídit na spádové poště či vhodit lísteček se vzkazem do poštovní schránky.

V případě, že pošta zásilky nebude mít možnost lidem doručit, pak je uloží na výdejním místě, kde si je zákazník může vyzvednout. A to v případě, že je v obci zřízeno výdejní místo I.

Další alternativou je výdejní místo II.

„Pokud v obci je nebo bude zřízeno výdejní místo II, pak si tam zákazníci mohou vyzvednout své zásilky, ale také podat balíkové a listovní zásilky či poštovní poukázky. V obci může být také zřízena pobočka typu Pošta – Partner, která ve většině případů plnohodnotně zastupuje pobočku České pošty,“ uvádí mluvčí Selicharová s tím, že zmínit může Poštu Partner na Božím Daru, která je i typickým příkladem výhod pro zákazníka. Na dřívější pobočce bylo otevřeno pouze několik hodin v týdnu, dnes má místní infocentrum, pod které Pošta Partner patří, má otevřeno denně od 8 do 19 hodin.

„Pošta Partner je obdobou franšízy, kdy poštovní služby provozuje na základě smlouvy za úplatu jiný subjekt. Odměna má dvě složky – paušální, která vychází z rozsahu hodin poskytovaných jako služba veřejnosti, a variabilní, která se odvíjí od počtu transakcí,“ upřesňuje Selicharová.

Zajímalo nás, podle jakého klíče bude přistupováno k uvažovaným změnám?

„Hlavním kritériem pro výběr pošt, které nahradí Pošty Partner či výdejní místa, jsou dostupnost pobočky zákazníkům, její spádovost a vybavenost lokality, kterou obsluhuje – tedy konkrétně jak je obtížné se na poštovní pobočku dostat, ať už pěšky nebo veřejným dopravním prostředkem. Spádovost řeší problém férového poskytování služeb – co největšímu počtu lidí za stejných podmínek. Pod pojmem vybavenost jsme zjišťovali, co všechno se v okolí pobočky nachází – firmy, obchodní centra, ale také například bankomat,“ odpovídá Selicharová a dodává, že Česká pošta nebrala v potaz jako první ekonomické ukazatele, ale snažila se nejprve na optimalizaci dívat z pohledu zákazníka.

Domažlický deník se zajímal o konkrétní pobočky, které hodlá Česká pošta v našem regionu zrušit.

„Jsou zatím pouze vytipované obce, kde to připadá v úvahu, ale s každou chceme nejdříve jednat. Žádná jména médiím neposkytujeme. Nejdříve chceme informovat starosty a zástupce obcí,“ odpověděla mluvčí.

Kvůli optimalizaci jednal s vedením České pošty i Svaz měst a obcí ČR, společně uzavřely memorandum.

„Svaz podpoří úsilí České pošty o optimalizaci sítě poboček za předpokladu, že nedojde k zásadnímu omezení dostupnosti základních služeb. Při jednání o budoucnosti pobočkové sítě musí zůstat samospráva rovnocenným partnerem České pošty,“ říká k optimalizaci poštovní sítě Oldřich Vlasák, předseda Svazu měst a obcí ČR.