Centra vznikla v Klatovech, Sušici, Horažďovicích a Nýrsku a postupně se v nich uskuteční i čtyři informační semináře, na kterých si budou moci lidé i vyzkoušet zapojení a naladění různých typů set-top-boxů. „Technická asistence osobám se zdravotním postižením je nedílnou součástí informační kampaně k přechodu na digitální vysílání. Podobné aktivity jsme realizovali i v územních oblastech Praha a Plzeň a budeme v nich pokračovat až do digitalizace celé republiky,“ uvedl národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Zemské analogové televizní vysílání bude v územní oblasti Sušice ukončeno 28. února 2010.

Nová informační centra pomáhají bezplatně primárně handicapovaným spoluobčanům. „Po celoroční zkušenosti s informační kampaní ve vztahu k této cílové skupině dobře víme, že manipulace s novou technikou je pro ni největší komplikací. Úkolem informačních center je tedy především ukázat, jak je techniku třeba zapojit,“ vysvětluje význam center národní koordinátor Zdeněk Duspiva. „Stejně jako v předchozích oblastech vznikla i centra na Klatovsku v úzké spolupráci s koordinátory Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP), kteří mají k cílové skupině nejblíže,“ doplnil Jiří Mánek z občanského sdružení Trianon Čechy, které pro Národní koordinační skupinu vede tuto část informační kampaně. Od 18. ledna až do poloviny března si budou moci občané se zdravotním postižením vyzkoušet v těchto centrech zapojení různých set-top boxů. Proškolení informátoři jim zároveň poradí s dalšími nejasnostmi ohledně přechodu na digitální televizní vysílání.

Všechny potřebné informace jsou na stránkách www.ozp-digitalne.cz, které byly vytvořeny ve spolupráci přímo s handicapovanými. „Stránky jsou vhodné i pro slabozraké, nebo díky čtecímu modulu dokonce i pro nevidomé. Speciálně pro nevidomé byla také nově vytvořena brožura o digitalizaci v Braillovu písmu. Ta bude poprvé k dispozici právě v územní oblasti Sušice, a to jak na seminářích, tak v informačních střediscích,“ dodává Jiří Vencl, ředitel odboru regionálních aktivit NRZP.

Sušice – Oblastní charita Sušice, Lerchova 926 , tel. 731 402 920

Horažďovice – Klub důchodců, Palackého 1061, tel. 733 755 947

Klatovy – Svaz zdravotně postižených Vídeňská 9/4, tel. 739 941 218

Nýrsko – Klubovna Kulturního domu, prap. Veitla 23, tel. 777 134 762