„O rozšíření uvažujeme a už jsme se i rozhodli, kde by byly rozšířeny. Jedná se o oblasti Starých Vokovic, Bořislavky a Petřin. Právě do těchto míst se přesunula doprava z území, kde byly zóny zavedeny," řekl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Možnosti rozšíření zon prověřuje Praha 5

Zóny by se v Praze 6 měly rozšířit v následujících měsících. V dlouhodobém výhledu by je Praha 6 chtěla na celém území. To ale dříve než v roce 2018 podle Churavého nebude.

Možnosti rozšíření zón prověřuje Praha 5. „Rozšířit by se měly na Smíchově, Košířích a v části Barrandova," řekla mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová. Podle radního pro dopravu Prahy 5 Tomáše Homoly by mohly být v budoucnu na celém území městské části.

Na začátku února oznámil rozšíření zón starosta Prahy 8

„Musíme ale zároveň vytvořit podmínky pro návštěvníky, proto připravujeme výstavbu parkoviště P+R v Košířích, kterému se trochu nesprávně říká Poštovka," řekl. Místa pro P+R má vytipována také Praha 6.

Na začátku letošního února oznámil rozšíření zón starosta Prahy 8 Roman Petrus. ČTK tehdy řekl, že mají nově být v dalších ulicích v Kobylisích, Střížkově a části sídliště Ďáblice. Platit by mohly od přelomu letošního září a října.

První zóny začaly fungovat v části Prahy 1

Zóny měly být loni zavedeny také na Prahu 4 a 9, ale místní radnice se rozhodly, že je zatím zavádět nebudou. Proti zónám protestuje zejména Středočeský kraj, kritici poukazují i na nedostatek záchytných parkovišť.

První zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.

Čtěte také: Praha 8 chce rozšířit zóny v Kobylisích, Střížkově a Ďáblicích