„Pokud návrh předá IPR ještě letos ke společnému projednání, pak by se tento termín měl stihnout. Musí se ctít všechna pravidla přípravy a například vypořádat všechny připomínky a podněty. Věřím, že čas strávený vypořádáváním připomínek se vyplatí," řekla Kolínská.

Čtěte také: Primátorka: Naše letošní priority? Oprava Šlechtovky i chytré lavičky

Platnost plánu by mohla prodloužit sněmovna 

Harmonogram přípravy měli projednat pražští radní v úterý, z programu jej ale stáhli. „Věřím, že do 14 dnů najdeme v koalici (ANO, ČSSD a Trojkoalice) shodu. Během nich budeme rovněž jednat o termínu, kdy by materiál IPR předal k projednání," uvedla náměstkyně.

Praha má mít nový plán do roku 2020, kdy přestává platit ten současný. Jeho platnost by ale mohla prodloužit Sněmovna. Zda se tak stane, není jasné. Podle Kolínské nehrozí, že by se v letech 2020 až 2023 zastavila v Praze výstavba.

Čtěte také: Šlechtová: Praha a Brno mohou mít nový územní plán do roku 2020

Tvorba plánu začala už za Hudečka 

Pokud by plán nebyl hotov, o stavbách by se rozhodovalo na základě zásad územního rozvoje a konkrétních územních studií. „Nemusí mít nikdo strach, že by se nestavělo, jen by byly vyšší nároky na úřady. Určitě se dá situace zvládnout," dodala Kolínská.

Tvorba nového plánu začala v minulém volebním období za primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09). Podle územního plánu se ve městě řídí veškerá výstavba. Určuje, kde se stavět smí a kde naopak zůstávají veřejné plochy nebo zeleň. Metropolitní plán by měl přinést také výškovou regulaci staveb. Jeho přípravu v minulosti kritizovali například zástupci některých radnic, odborníci i památkáři.