Nájemníci proti tomuto postupu protestují. Ve středu odpoledne se jich zhruba šest desítek sešlo před budovou Úřadu vlády k hlasitému protestu. O jejich problému by ve středu večer mohla jednat koaliční rada kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Z mého pohledu a zejména s ohledem na krátkou lhůtu pro podání nabídek do veřejné soutěže, není záměr hlavního města časově realizovatelný," uvedl ve středu Koubek.

Odhadní cena komplexu je 1,2 miliardy korun 

Městská část si ve středu udělala prvotní analýzu, která podle Koubka hovoří o nejméně pěti měsících, které by městská část potřebovala na zapojení se do dražby. „Je proto škoda, že vedení města neotevřelo tuto otázku společně s námi již dříve," dodal.

Doporučení zapojit se do dražby schválili pražští radní v úterý s tím, že Libuši, pod kterou Písnice spadá, magistrát půjčí peníze formou 20leté bezúročné půjčky. Odhadní cena bytového komplexu je ale 1,2 miliardy korun, Libuš má přitom roční rozpočet pouze 40 milionů korun.

Koubek vyzval ČEZ 

Praha v uplynulých týdnech pracovala rovněž s variantou, aby polostátní firma prodej zastavila a změnila způsob prodeje. ČEZ to však v pondělí opět odmítl. Ke zrušení prodeje ve svém prohlášení ve středu vyzval i Koubek.

„S ohledem na tuto situaci vyzývám ČEZ, aby vnímal konstruktivní snahy politiků na úrovni hlavního města i městské části a zrušil stávající veřejnou soutěž," uvedl.

Zájemci se mohou hlásit do veřejné soutěže 

Soubor panelových domů s celkem 36 vchody tvoří větší část sídliště položeného nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je 54 098 metrů čtverečních a plocha pozemků měří v součtu 73 885 metrů čtverečních. Součástí je rovněž dvacítka nebytových prostorů. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.

Byty prodává ČEZ ve veřejné soutěži, do které se mohou zájemci hlásit do 2. prosince. V podmínkách je podle dokumentu, který měli projednat pražští radní, že nový majitel musí byty v budoucnu nabídnout nájemcům k odkupu a nezvyšovat nájemné.

Čtěte také: Praha doporučila Libuši koupit byty od ČEZ, peníze jí na to půjčí