Kritizují také oprýskané zdi, rozvrzané stoly a jednu společnou koupelnu pro všechny pokoje na oddělení.

Vedení nemocnice o problému ví. S rekonstrukcí budovy ze začátku osmdesátých let chce začít v příštím roce.

Na traumatologii si zhruba týden poležela například Helena Uhlířová z Přerova.

„Takový pokoj, na jaký mě uvedli, nemají snad ani kriminálníci. Zeď odřená, postel oprýskaná, skříň pro tři lidi malá a uzoučká. Matraci jsem měla tak špatnou a nízkou, že se na ní ani ležet nedalo. Tu mi na druhý den sestřičky naštěstí vyměnily,“ svěřuje se svými pocity pacientka, která si prý při příchodu na oddělení připadala, že se vrací o několik desetiletí zpět.

Nakonec raději odešla z nemocnice dříve na revers.

„Mám špatná záda a na tom nemocničním lůžku jsem nemohla spát. Jakmile jsem byla doma, po první noci bolest odezněla,“ říká Uhlířová, která však zároveň nešetří chválou na personál: „To se od dob minulých hodně změnilo. Přístup lékařů i sester byl bezvadný.“

Další lidé si stěžují na nedůstojné prostředí.

„Mezi postelemi jsme měli jen plenty. A sociální zařízení bylo na patře jediné, takže jsem musela čekat, než se uvolní,“ vzpomíná další z pacientek.

Podle dotazníků, který mohou pacienti vyplnit, si lidé stěžují například na nedostatek televizí, málo kanálů či údajně nedostatečný přístup k internetu.

„Toto se liší podle oddělení. Zatímco u nás stráví pacienti průměrně čtyři a půl dne, na interně, kde bývají hospitalizovaní delší dobu, mají pochopitelně i vyšší nároky,“ míní primář chirurgického oddělení Stanislav Kalabus.

Ještě větším problémem jsou ale stará a netěsnící okna.

„Ležela jsem v nemocnici v únoru a okny táhlo. Museli tam dávat deky na utěsnění, ale stejně bylo cítit, že od nich jde chlad,“ podotýká pacientka.

Rekonstrukce bude postupná

Tento problém by měl zmizet v průběhu příštího roku.

„Ta okna nám opravdu dělají starosti. Příští rok se ale bude dělat zateplení a výměna oken,“ říká náměstek lékařského ředitele pro Nemocnici Přerov Jiří Ševčík.

Přerovská nemocnice prodělala v minulých letech již několik rekonstrukcí.

Nové jsou všechny jednotky intenzivní péče, operační sály a ARO. Budova, v níž sídlí urologie, ortopedie, chirurgie a ortopedicko-traumatologické oddělení je ale stále ve velmi špatném stavu.

„Jsme si plně vědomi, že není situace zcela ideální. V současné chvíli plánujeme postupnou rekonstrukci celého pavilonu, která bude zahájena již v roce 2011. Postupně chceme změnit strukturu všech pokojů na dvoulůžkové a třílůžkové. Rekonstrukce bude probíhat postupně v etapách po jednotlivých patrech pavilonu,“ uvedla mluvčí holdingu Agel, pod nějž spadá i přerovská nemocnice, Hana Szotkowská.

První vylepší urologii

Jako první se významných stavebních úprav dočká urologie, která v nejvyšším patře staré budovy.

Pro provoz nemocnice to bude znamenat přesun celého jednoho oddělení do jiného patra, které je nyní prázdné. Podle Ševčíka vyjdou náklady na jedno podlaží na 25 až 30 milionů korun.

Po přestavbě by urologie měla vypadat podobně, jako nyní Pavilon pro matku a dítě, kde je například sociální zařízení pro dva pokoje, nikoli pro celé patro.

V podobném stavu jako pavilon s chirurgií, ortopedicko-traumatologickým oddělením a urologií je i nemocniční budova, kde je interna a neurologie. Ta však zatím do plánů na opravy zahrnuta není.