Širší chodníky, nové stromy a cesty pro cyklisty mají přinést plánované opravy velkých pražských ulic. Na čtyřech z nich by se mohlo začít pracovat už v roce 2018.

„Jde o ulici Vinohradská, Bělohorská a snad se stihne začít i na Dvořákově nábřeží," říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská. Zároveň by mohla začít proměna Veletržní ulice a Dukelských hrdinů, jejichž křižovatka je nazývána Letenský kříž.

Čtěte také: Praha 6 v soutěži vybrala vítězný vzhled koupaliště Petynka

Peníze na úpravy budou

Všechny zmíněné ulice už mají připravenou novou podobu. Tu navrhli architekti z Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR). Vždy šlo o místa, u nichž je naplánovaná kupříkladu rekonstrukce tramvajové trati či jiné opravy. Vzhledem k tomu, že se ulice tak i tak rozkope, přišli odborníci s návrhy, jaké udělat zásahy, aby se vzhled ulice více přiblížil současným urbanistickým trendům.

Oprava čtyř zmíněných ulic včetně změn vyjde podle současných odhadů města na 1,25 miliardy korun. „Peněz na úpravy bude určitě dost," nepochybuje Kolínská o tom, že by Praze mohla v pokladně scházet miliardová částka na zmodernizování veřejných prostor.

Brzy se bude řešit úprava revoluční 

Pracovníci IPR už nyní mají vytipované ulice, které čeká rekonstrukce, a mohly by se vypracovat studie jejich budoucí podoby. „Významné ulice, které nejsou dnes ve vyhovujícím stavu a město by je mohlo v brzké době začít řešit, jsou například Revoluční, Ječná, Žitná nebo U Výstaviště. O jejich rekonstrukci však musí rozhodnout radní hlavního města," popisuje mluvčí institutu Marek Vácha.

Třeba právě o rekonstrukci Revoluční mluví Praha 1. Oprava by měla podle dřívějšího vyjádření starosty městské části Oldřicha Lomeckého podobné úpravy, které čekají jiné velké ulice rozšíření chodníků a stromořadí.

Projekty by měla zahrnout aplikace od IPR

První městská část pak odhaduje, že čtyřletá proměna ulice spojující náměstí Republiky se Štefánikovým mostem vyjde na zhruba 350 až 400 milionů korun. Návrh už dříve podpořila i Kolínská.

Všechny městské projekty týkající se rozvoje nejenom veřejného prostoru by měla zahrnout aplikace, kterou IPR podle informací Pražského deníku nyní vyvíjí. Půjde o mapu, na které budou barevně zvýrazněny a odlišeny projekty či architektonické soutěže, na kterých se institut podílí.

Změny v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce