Na Teplicku první oběť zimy, v kraji nikoli. V ústecké Masarykově nemocnici zemřel bezdomovec, kterého našla podchlazeného hlídka městské policie v noci na úterý. Mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou nemocnice patří, Jiří Vondra ČTK řekl, že muž zemřel na silné podchlazení krátce po převozu.

Bezdomovci podle strážníků často odmítají nabízenou pomoc. Hlídka muže objevila v mrazech u bývalého autobazaru nedaleko kruhového objezdu pod Větruší. Sanitka ho převezla do nemocnice, kde krátce na to zemřel.

Mráz už má v Česku několik obětí. V Praze od pátku zemřeli na následky podchlazení zřejmě čtyři lidé. Přitom v azylových zařízeních jsou stále volná místa.

Jakoukoliv pomoc odmítá skupinka lidí, která tráví zimu na chodníku u Komerční banky v Teplicích.

„Jako poskytovatelé sociálních služeb v Teplicích jsme schopni lidem bez domova zajistit jak ubytování v zařízeních sociálních služeb (noclehárny, azylové domy Osek, Duchcov, Ústí nad Labem), tak základní podporu ze systému hmotné nouze," říká Pavel Majerák z oblastní charity.

Bezdomovci na pěší zóně v Krupské ulici v Teplicích ale ubytování nechtějí. „Několikrát jsme lidem bez přístřeší v Teplicích nabízeli tuto pomoc. Tito lidé mají zájem ale pouze o potravinovou pomoc příp. o balíček se základními hygienickými potřebami," dodává Majerák.

Jinak řečeno, chtějí peníze na alkohol, který je zahřeje. Opilé je pak v azyláku nevezmou. 

Právě na skupinku lidí na pěší zóně poukázali také obyvatelé, kteří zde bydlí. „Není hezké se dívat na ležícího člověka na ulici. Bohužel jsou tito lidé často opilí a ruší okolí. V této oblasti žije také mnoho obyvatel, kteří jsou nuceni se s bezdomovci potkávat a jsou rušeni jejich hlasitým mluvením i po půlnoci," citujeme z dopisu Miloše Miličeviče, ve kterém poukazuje na situaci v Krupské ulici. Adresoval ho nejen do redakce, ale také na místní radnici.

O bezdomovcích v Krupské ulici ví také tepličtí strážníci. Vyřešit tento stav je problém. Jak pro ně, tak pro banku, pro kterou to není zrovna nejlepší reklama. Když strážníci bezdomovce z místa vyhodí, a to i opakovaně, tak se sem vracejí. Právě kvůli teplu. Nějaké řešení už prý hledá také banka. Je potřeba nějakým způsobem odvést teplo jinam, než aby vycházelo větrací šachtou na chodníku. Nějaké doplňující stavební řešení se ale musí řešit s památkáři. Bezdomovci navíc do odvodníku páry močí a nebo ho svým posedáváním ucpávají, což je pro banku další problém.

Podle posledního sčítání, které provedli strážníci, se na území města pohybují tři desítky bezdomovců. Respektive lidí, kteří sice nějaké bydliště mají, ale život na ulici jim více vyhovuje nebo ho považují za životní styl. Těch, co opravdu nemají oficiálně kde bydlet, je minimum. Patří mezi ně i muž, který právě polehává často v Krupské ulici. Na pomoc ale nereaguje.

Tady byli strážníci nekompromistní…
ČTĚTE: Teplem z potrubí vyhřátou ,garsonku' z plachty museli bezdomovci odstranit