Čas od času se terčem útoku stávají strážníci či policisté. V případu, ve kterém byl v minulých dnech obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě dvaatřicetiletý muž, byl napadeným člen rybářské stráže.

„Podezřelý muž lovil v polovině loňského listopadu ryby u Odry v Ostravě-Zábřehu bez platného povolení. Byl kontrolován členem rybářské stráže. Tomu ale tvrdil, že nahozená udice není jeho, ale patří kamarádovi. Pak se vydal k zaparkovanému vozu. Muž přitom neměl dbát výzev k zastavení a předložení dokladu totožnosti, nasedl do auta a pomalu se rozjet směrem k porybnému. Ten stál na jediné příjezdové cestě k místu,“ popsala počátek případu ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Řidič v jízdě podle ní přesto pokračoval a člen rybářské stráže se přímé srážce s vozidlem pokusil zabránit tím, že vyskočil na přední kapotu vozu a zachytit se jí. „ I pak řidič pokračoval v jízdě dalších několik desítek metrů. Při jízdě na člena rybářské stráže navíc pokřikoval a vyhrožoval mu. Poté zastavil, porybný seskočil z kapoty auta a přivolal policii. Znovu se na cestu postavil tak, aby podezřelý nemohl odjet. Řidič proto zacouval na jiné místo, kde auto odstavil a z místa utekl. Člen rybářské stráže neutrpěl žádné zranění,“ upřesnila ostravská policejní mluvčí.

Případ se stal už v polovině loňského listopadu, dvaatřicetiletého pachatele ale policisté vypátrali a zadrželi před několika dny. „Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání pro zločin násilí proti úřední osobě. Dále podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. V případě obviněného muže nejde o jeho první trestní stíhání. Jen v uplynulém roce bylo vůči muži vedeno vyšetřování na Ostravsku, Opavsku i Novojičínsku,“ dodala Holčáková.

Pachateli podle ní hrozí vyšší trest, a to až šest let vězení, neboť je podezřelý že užil násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby a čin spáchal se zbraní (v tomto případě použil pachatel jako zbraň automobil).

„Na Ostravsku je útok na člena rybářské stráže výjimečný, pachatelé častěji útočí na policisty, případně strážníky. Podle trestního zákoníku je rybářská stráž úřední osobou,“ doplnila mluvčí.