Chtěli mu na jednání krajského zastupitelstva předat model České republiky s 2000 špendlíků, které měly představovat hlasy lidí podepsaných pod petici za hejtmanovo odvolání. David Rath (ČSSD) si ale dar odmítl převzít.

„Těchto 2000 podpisů jsme zatím získali pod petici za jeho odvolání. Chtěli jsme ho touto vtipnou formou upozornit, že jsou ve Středočeském kraji lidé, kterým se nelíbí jeho způsob vládnutí,“ řekl ČTK mluvčí sdružení Kamil Zajíček.

Rath dar odmítl, protože prý nehodlá podporovat něčí obchodní aktivity. „Každý podniká někde, někdo třeba chodí plakat za peníze na pohřby jako plačka, jiný si třeba založí sdružení za peníze někoho proti něčemu nebo proti někomu protestuje,“ uvedl.

Rath by mapu vyhodil do kontejneru

Členové sdružení ale podle něj nemohou čekat, že s nimi bude tuto hru hrát a pomáhat jim v jejich podnikatelském záměru. „To sdružení je taková trochu legrace, oni předtím měli sdružení pro vojenskou základu v Brdech, s tím moc neuspěli,“ poznamenal.

Hejtman údajně podle Zajíčka prohlásil, že by mapu se špendlíky musel vyhodit do kontejneru. „To nám přijde trochu sprosté, hlavně vůči lidem, kteří akci podpořili,“ dodal. Rath to ale odmítl, nic takového prý neřekl. „To tvrdí oni, je to součást jejich byznysplánu, prostě chtějí být zajímaví,“ řekl Rath.

Čtěte také: Rath zůstává hejtmanem, odvolat ho ODS nevyšlo