Přesně ve 4.17 hodin včera začínala na zastávce Benzina v Ostravě-Hrabové narozeninová party Martina Plačka. V tento čas se oslavenec vydal na první část své přerušované směny neboli „trhačky".

Při první středeční jízdě Martin, slavící právě tento den sedmadvacátiny, gratulanty neměl.

Líbí se vám nápad řidiče?
Hlasovat můžete v anketě na konci článku.

„Jel jsem úplně prázdný až na náměstí do Vratimova. První cestující nastoupili po půl páté ráno, byly to čtyři paní cestující do práce někam do Výškovic. Jezdívají se mnou stabilně," líčil Plačko. Ten v autobuse vylepil upozornění následujícího znění: „Mám narozeniny, nabídněte si a příjemnou cestu!" a na madla rozvěsil první várku bonbonů z celkem deseti balíčků, které speciálně pro tuto příležitost nakoupil.

„Pasažérky se nejprve smály a popichovaly, kdo si utrhne bonbon. Nakonec si vzaly i pro kolegyně," upřesnil oslavenec. Při poslední ranní jízdě z Vratimova nabral ženy vracející se z noční směny. Ty se ostýchaly daleko méně, dokonce mu přišly při vysedání popřát přímo k volantu.

Totéž se opakovalo v odpolední části směny. Nejprve na lince 31, kde dostal od kolegyně z Dopravního podniku Ostrava i drobnou pozornost, později ve zcela zaplněném kloubovém autobuse linky 62 svážející domů zaměstnance z huti v Kunčicích. „Nečekal jsem, že to lidé vezmou tak dobře. Gratulovali mi, fotili se. Na potřesení rukou se všemi pochopitelně čas nebyl," popisoval Plačko, který našel inspiraci pro oslavu u bratislavského tramvajáka Pavla Durece (ten tak slavívá své narozeniny už tradičně).

„Jezdím s přiděleným autobusem na svých linkách pravidelně a řadu lidí už za ty roky od vidění znám. Proč se s nimi nepodělit o svou radost?" nechal se slyšet Plačko už v Porubě při odpočinku mezi jízdami na lince číslo 54 do Přívozu. Tam jeho narozeninová party v 17.07 pro cestující končila. On sám odstavoval autobus o pár minut později v domovských garážích na Hranečníku.

„Večer žádná pařba nebude! Vyšla na mě ve čtvrtek stejná směna, takže vstávám deset minut před půl třetí ráno. Velkou oslavu mám v pátek," loučil se řidič jezdící u DPO šestým rokem. Autobusákem chtěl být už od dětských let, dopravu všeobecně má i jako koníčka a provozuje vlastní webový portál www.mhdzive.cz.