Blanka Maňoušková z Jestřebí čekala s přáteli na pomoc dlouho. A není sama. Policisté na Blanensku řeší každý rok případy, kdy řidiči nepomohli při autonehodě, nebo ji dokonce způsobili a z místa činu ujeli. Dopouštějí se tak trestného činu. Zraněným totiž může jít o život.

Chvíle napětí zažila Maňoušková, když se loni v zimě vracela v autě s přáteli z Jedovnic. „Byla noc a hodně sněžilo. Zrovna když jsme vjeli do zatáčky, dostali jsme hodiny. Pak auto pozpátku sjelo do příkopu hned těsně vedle mohutného stromu. Ani jsme nemohli z jedné strany otevřít dveře, které se o strom zarážely. Za námi jelo další auto. Jeho řidič se ani nepřesvědčil, jestli jsme v pořádku, a pokračoval dál,“ líčí mladá žena s tím, že kolem havarovaného vozidla projela další asi tři auta. Také nezastavila. „Měli jsme štěstí, že se nikdo nezranil. Pomohli nám až dva Slováci, kteří projížděli kolem. Zastavili a vytáhli nás na laně zpátky na silnici,“ uzavřela.

Policisté letos už jeden podobný případ řešili v Boskovicích. Auto tam srazilo chodce, který utrpěl těžké zranění. „Řidič dokonce z místa nehody ujel. Policisté jej ale vypátrali. Protože se dopustil trestného činu, hrozí mu, že skončí ve vězení až na pět let,“ přiblížila policejní mluvčí Iva Šebková.

Pod vlivem alkoholu

Šebková navíc doplnila, že loni policisté řešili dva podobné případy. Jeden z řidičů srazil chodce v Blansku u hlavního nádraží. Těžce zraněnému neposkytl první pomoc a ujel. „Policisté jej měli do hodiny. Zjistili dokonce, že řídil pod vlivem alkoholu. Navíc rok před tímto střetem už od jedné nehody ujel,“ pokračovala Šebková a zmínila další nehodu, která se stala v Olešnici.

Pod koly auta tam skončila žena, která přecházela silnici ve tmě blízko přechodu pro chodce. „Zřejmě sehrála roli tma, když auto do ženy narazilo. Bohužel vážným zraněním podlehla,“ dodala Šebková. Podle ní mnohdy policistům při pátrání po neukázněných řidičích pomohou svědci či kamery.

Dále upozornila, že při nehodě je důležitá okamžitá pomoc. Tu musí poskytnout zraněným také řidiči, kteří kolem nehody jen projíždějí. „Nestačí vytočit číslo záchranky nebo policie. Řidič musí zastavit a přesvědčit se, jestli lidé z havarovaných aut nejsou zranění. Pokud jim nepomohou, mohou zranění i zemřít,“ varovala policejní mluvčí.

I záchranáři řidiče vyzývají, aby nebyli lhostejní. „To, že neposkytnou pomoc u nehody, se bohužel stává. Přestože je to jejich povinnost. Jestli však auto třeba hoří nebo na silnici vytekla kyselina, neměli by se vystavovat nebezpečí,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.

Lidem, které překvapí na cestě nehoda či havárie, radí, aby nechali v autě ty, kteří se nemohou hýbat.

Pokus oživit

Cestující, kteří sami vystoupí z auta ven, pak musí odvést mimo silnici do bezpečí. „Někdy je potřeba u zraněných i zastavit krvácení. To se dělá vložením prstů do rány. Zachránce však nesmí zapomenout na gumové rukavice, které najde v autolékárničce. Pokud zraněný nedýchá, je potřeba pokusit se jej oživit. Nepřímá masáž srdce u dospělého se provádí stlačením hrudníku, a to třicetkrát, pak následují dva vdechy,“ popsal Turin. Jestli zachránci první pomoc ještě neposkytovali ani netrénovali, mají se pustit do nepřímé srdeční masáže bez dýchání. „Zároveň nesmí opomenout místo nehody označit výstražným trojúhelníkem, aby tam nedošlo k dalším střetům a zraněním,“ varoval Turin.

Štěstí v neštěstí měl motorkář, který nedávno havaroval u Černé Hory. Zachránila jej všímavost řidiče. „Jeli jsme s kamarádem v nákladním autě a z vyvýšeného místa jsme si všimli vybourané motorky v poli. Z osobního auta by vidět nebyla,“ vzpomněl Vít Ducháček z Rájce Jestřebí. Ten ihned zastavil a vydal se k havárii. Kousek od motorky našel muže. „Na první pohled nevypadal vážně zraněný. Přesto na tom byl špatně. Měl něco s páteří a nemohl chodit,“ dodal Ducháček.