Letos na vzpomínkovou akci dorazilo kolem stovky účastníků. Hrála hudba, žáci základní umělecké školy připravili krabice, do nich dali symbolicky drobné dárky pro Václava Havla. Různě seskupené nabílené kvádry představovaly jakousi cestu do budoucna.

Svíčky zapalovali jak děti, které se o událostech před 27 lety na Národní třídě učí jen ve škole, tak lidé, kteří „sametovou revoluci" dobře pamatují. A jak se z odstupem let dívají na demokracii - posiluje nebo jí ztrácíme?

'Lidé jsou více sobečtí'

Zdeněk Šimek si myslí: „Demokracii ztrácíme tím, jak se chovají někteří představitelé našeho státu. S vývojem nejsem spokojený. Po revoluci to bylo určitě lepší a za prezidenta Václava Havla také. Lidé jsou více sobečtí… Patřil jsem k těm, kteří v roce 1989 chrastili klíči. Byl jsem v té době v Praze a dokonce mě za to honili – policajti mě proháněli v Seminářské zahradě. Přestože mi bylo dvaapadesát let, utekl jsem jim, dostal jsem se za ohradu, kde na mě nemohli. Čekali jsme v té době, že konečně přijde změna, ta přišla…"

Marie Kubrichtová přišla vzpomenout na Václava Havla se svým partnerem: „Demokracie se podle mého názoru sice vyvinula, ale jinam, než jsme čekali. Všechno jsme si představovali dost dětinsky. Byli jsme naivní, že to půjde pomalu a že mnozí zapláčou, tak jsme tomu nevěřili. Já si nemohu stěžovat, ale pozoruji, že dost lidí nadšení ztrácí."

Chaotický svět plný nešvarů

Sedlčanský starosta a senátor Jiří Burian se 17. listopadu účastnil vzpomínkového aktu v bývalém komunistickém lágru Vojna u Příbrami, proto dorazil ke kašně s malým zpožděním.

„Myslím si, že demokracie tady je, stejně jako prvek svobody. Samozřejmě dnešní chaotický svět plný nešvarů, migrace a dalších vnějších vlivů má vliv na celkovou náladu v naší společnosti. Řada lidí vývoj po sedmadvaceti letech vývoj kritizuje, mně se také řada věcí nelíbí… Nicméně demokracie a svoboda nás neopustily. Važme si jich," zdůraznil.

Nechyběla ani Blanka Tauberová, která byla velkou obdivovatelkou prezidenta Havla. „Občanská společnost začíná fungovat, demokracie potřebuje šedesát let, možná i víc a možná mezi tím nastane nový systém," řekla k tématu stručně.

Čtěte také: Příbramští patrioté zapálili svíčku na náměstí 17. listopadu

Marie Břeňová