Podle dostupných informací došlo k sesuvu na konci září, půda se ale pohybovala ještě několik dní. Lavina byla dlouhá několik set metrů a klesala rychlostí tři až čtyři metry za hodinu a zničila vnitřní část těžební jámy. „Podle našich zkušeností by se měla situace do týdne stabilizovat. Prvotní jsou teď kroky k záchraně majetku, tedy strojů, které zával úplně nezničil a vytvoření podmínek, pro to, aby se v dole mohlo dál pracovat," uvedl Stanislav Żuk, viceprezident společnosti PGE, které důl patří.

Sesuv by podle odborníků neměl nijak narušit půdní stabilitu v okolí dolu. Vedení Turówa zastavilo až do odvolání dovoz a prodej uhlí soukromým zákazníkům. Hnědé uhlí dodává jen pro elektrárnu Turów. „Zásoba paliva pro elektrárnu není ohrožena, máme zásobníky s uhlím, které využíváme," řekla Sandra Apanasionek, mluvčí PGE.

Těžba by se podle pracovníků dolu mohla obnovit 1. listopadu a to do té míry, která odpovídá výrobním kapacitám před sesuvem.

DŮL NEKONČÍ

Následky sesuvu odstraňuje v dole 150 pracovníků v každé směně. „Pokud jde o ztráty, ke kterým došlo v důsledku této události, můžeme je vyčíslit až po nějaké době, v tuto chvíli by to byla čirá spekulace," dodal Żuk s tím, že odstranění závalu nad těžební jámou lignitu potrvá patrně několik let. Sesuv půdy totiž představuje několik tisíc hektarů, které je třeba odtěžit. Náklady na obnovu se odhadují na minimálně 50 milionů zlotých (přibližně 350 milionů korun).

Żuk ale uvedl, že zával v žádném případě neznamená konec dolu Turów a že těžba bude zcela jistě pokračovat i v dalších 30 letech. Důl je pravidelně monitorován, poslední znalecký posudek na stabilitu odtěžených pater je z června 2016