Sousedé se složí na vlastního zahradníka, který se bude starat o trávu v části sídliště na Černém Mostě. Jde o jeden z nápadů architektů a urbanistů z Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR), který byl ve středu představen obyvatelům paneláků v Praze 14.

Změny by měly přijít už příští rok 

„První změny by měly přijít už v roce 2017. Těším se, až ukážeme, že ze sídlišť můžeme udělat čtvrti budoucnosti pro všechny generace," uvedl starosta městské části Radek Vondra. Praha 14 ještě bude diskutovat s magistrátem ohledně uskutečnění navržených změn. Nejde totiž jen o možný vznik komunitního zahradníka, kterého by společně platili lidé ze sídliště Vybíralova.

Už příští rok by se měly odstranit nadbytečné ploty, některé přerostlé keře a také by se měl vdechnout nový život nevyužitým pláckům. Zároveň by v lokalitě mohly přibýt toalety u dětských hřišť a lavičky. „Cílem je podpořit místa setkávání tak, aby centrální část sídliště fungovala jako náves," vysvětlil mluvčí IPR Marek Vácha.

Cesta k metru bude bezpečnější 

Největším tématem je však pro tamní obyvatele parkování. Přestože je na sídlišti asi 950 parkovacích míst, parkuje tam dnes až o 150 automobilů víc. Vozy tak dnes stojí v některých křižovatkách a znepříjemňují pohyb chodců a jinde zase ve dvojstupech blokují průjezd aut.

Urbanisté z institutu proto navrhují navýšit počet míst a nově je uspořádat. Místa pro stání vozů by také měla být doplněna o stromy. Tím, že parkování nebude tak chaotické, by se měla podle pracovníků IPR zvýšit i bezpečnost místa.

Strachu prosté mají být podle návrhu podoby sídliště i cesty ke stanici metra. „Nepřehledná klikatá cesta obrostlá keři a plná schodů by se měla upravit na příjemnou bezbariérovou cestu. Rozbujelé keře se prořežou, parkovací zálivy podél cesty se promění v příjemné parčíky," popsal Vácha.

Nového vzhledu se dočkají i další místa

Proměny v lepší místo k životu by se nemusely dočkat jen paneláky na Černém Mostě. „Pokud se ukáže příprava s občany jako přínosná, tak chceme pokračovat i v dalších sídlištích. Pozornost budeme věnovat stanicím metra a jejich okolí na sídlištích," řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Jde kupříkladu o prostor kolem stanice metra Háje, Lužiny nebo už zmíněný Černý Most. Už dříve IPR vybral i další místa kolem metra, která si zaslouží prokouknout. V nich jsou ještě sídlištní stanice Luka, Hůrka, Ládví a Skalka. „Co se týče prostorů mezi domy, tak o nich se teprve budeme s pracovníky institutu domlouvat," doplnila Kolínská.

Čtěte také: Na vznik koupaliště v Kyjích opozice změnila názor. Je proti