Zatímco ještě loni se s tímto opatřením bylo možné setkat jen mezi Škrdlovicemi a Stržanovem na Žďársku, letos je takových úseků v regionu hned několik.

„Chtěli bychom letos pachové ohradníky instalovat kolem zhruba dvaceti kilometrů silnic,“ upřesnil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Pachové ohradníky jsou umisťovány podél komunikací jako preventivní opatření, jež má minimalizovat počty sražené zvěře a také ochránit řidiče před tragickými následky, jež srážka může mít.

Dříve jen ze svého

Dosud si myslivci museli speciální pěnu napuštěnou roztokem připomínající lidský pach pořizovat ze svých financí. Nyní se ale myslivcům podařilo získat na svoji stranu kraj Vysočina, který jim poskytl tento rok dotaci. „Na žďárský okres je přiděleno 27 600 korun. S projektem jsme na začátku, po jeho ukončení budou aktivita a její následný efekt vyhodnoceny. Teprve pak bude možné konstatovat opakování akce,“ sdělila Jitka Svatošová, mluvčí krajského úřadu.

S žádostí o spolupráci byly osloveny i pojišťovny, pozitivní reakce ale přišla jen od jedné. „Do projektu se zapojila pojišťovna Generali, jež nám na pachové ohradníky také přispěla,“ uvedl Oldřich Sedlář s tím, že právě pojišťovny mohou díky těmto opatřením ušetřit nemalé peníze. Střet auta se srncem, či dokonce kancem končí totiž často až statisícovými škodami, nemluvě o ohrožení života.

A kde ohradníky přibudou? I letos zůstávají mezi Stržanovem a Škrdlovicemi. Instalovány jsou mezi Polničkou a Račínem. Dále na Bystřicku mezi Písečným a Ždánicemi nebo od Bystřice k Domanínskému rybníku.

Méně zvěře by mělo na silnicích hynout i mezi Žďárem a Vatínem či Žďárem a Budčí. „Instalaci dokončíme do 1. srpna. Teď mají totiž srnci říji, což je ohledně střetů s vozy rizikové období. Starší kusy vyhánějí mladší a zvěř může při útěku skončit pod koly aut,“ vysvětlil Sedlář.