A tak asi nejzajímavější příběh se odehrál už noc noc před Silvestrem. To měli nymburští strážníci patálie s opilým mužem. „Měl přes tři promile. Ovšem záchytka v Mladé Boleslavi byla plná, v Kolíně jej nechtěli přijmout. Neuspěli jsme ani v nemocnici či v místní charitě," řekla Simona Lazarová, z Městské policie v Nymburce. Nakonec to prý muž „rozdýchal" a skončil doma.

Většinou požáry popelnic a plastových kontejnerů

Středočeští hasiči hlásí klidnou silvestrovskou noc. Mezi sobotní 18. hodinou a nedělní 6. ráno vyjížděli celkem k 16 zásahům v souvislosti s oslavami příchodu nového roku. Podle mluvčího hasičů Ladislava Holomčíka šlo ve většině případů o požáry popelnic a plastových kontejnerů. Škody jsou podle něj minimální. Počet zásahů byl letos o polovinu nižší než před rokem.

Záchranáři pak zasahovali především u intoxikací alkoholem a poranění způsobených zábavní pyrotechnikou. Žádný závažný případ se však netýká Nymburska.

Celkové škody na majetku jsou podle Holomčíka minimální. Od půlnoci činí 31 tisíc korun. „Ve srovnání se vstupem do loňského roku bylo výjezdů o polovinu méně a obdobně klesl i počet požárů," dodal Holomčík.

Nadměrné množství alkoholu

Záchranná služba během noci zasahovala především u lidí, kteří požili nadměrné množství alkoholu a u zraněných zábavní pyrotechnikou. Na Kladensku zasahovali záchranáři u muže intoxikovaného alkoholem a drogami. „Intoxikovaný muž si způsobil pádem poranění hlavy, kvůli kterému musel být záchranáři ošetřen a přepraven do slánské nemocnice," řekla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Opilého muže záchranáři ošetřili i v okrese Praha-západ. „Mladistvý těžce intoxikovaný alkoholem na Praze-západ nebyl schopný žádných reakcí, žádné komunikace se svým okolím a ani záchranáři. Ve stavu takřka bezvědomí byl posádkou zajištěn a přepraven na JIP krčské nemocnice," řekla mluvčí.

V několika okresech zasahovali záchranáři u poranění zábavní pyrotechnikou. „Na Příbramsku byl mladý muž před půlnocí zasažen petardou do oka," uvedla mluvčí. Na Rakovnicku a Benešovsku utrpěli zranění shodně poranění prstů na rukou.

„S postupujícím časem a vyšší hladinou alkoholu v krvi docházelo k různým rvačkám hostů restauračních zařízení," dodala Effenbergerová. V okresu Praha-východ utrpěl při rvačce muž tržné poranění a musel být převezen do nemocnice.

Požár ve věznici ve Vinařicích

Během posledního dne roku 2016 zasahovali středočeští hasiči také ve věznici ve Vinařicích. „Požár byl objeven v malém skladu potravin v části areálu, která je o víkendech vždy uzavřena, takže zasahující hasiči nepřišli do kontaktu s vězni," řekl Holomčík.

Zásah trval přibližně jednu hodinu, vyšetřovatel škodu odhadl na 250 tisíc korun. Požár se obešel bez zranění.

(s využitím ČTK)