Mělo by to tedy znamenat, že se kapacita skládky navýší o 116 240 metrů krychlových, tedy na celkových 1 156 440 metrů krychlových. S tím samozřejmě souvisí i životnost skládky, která by se měla prodloužit přibližně o pět let.

To se ale obyvatelům příměstské části Mladé Boleslavi pochopitelně nelíbí. Dlouhodobě si stěžují nejen na provoz těžkých nákladních vozidel, která jezdí na skládku a málokdy dodržují padesátku, ale kritizují i chybějící bezpečné propojení pro pěší mezi Michalovicemi a Podlázkami. Život tamním lidem často znepříjemňuje i zápach, který se ze line skládky.

Snížení prašnosti

„Uvítáme, když se skládkování bude odehrávat co nejdále od obytné zóny a horní pláň včetně svahů směrem k Michalovicím se rekultivuje a výrazně ozelení. Toto řešení by napomohlo snížení prašnosti a zamezilo poletování odpadu z areálu skládky do obytné zóny," upozornil Jindřich Zítka, architekt, který v Michalovicích bydlí a snaží se hájit zájmy místních.

Vybudování centra zpracování odpadu, které mělo vyrůst u Řepova, brzdí nejen pokračující soudní spor se společností Geosan Group.

Čtěte také: Kapacita skládky komunálního odpadu ve Mšeně se blíží k cíli