Husův odkaz připomněl ve své přednášce profesor Jan Bohuslav Lášek, proděkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. Na slavnosti přijel už podruhé v řadě, aby návštěvníkům předal cenné informace i vyvrátil některé zažité fámy, které se o Janu Husovi tradují. „Mistr Jan Hus byl spíše menší, silnější postavy a trpěl žlučníkovými kameny. Takže není pravda, že měl asketickou postavu,“ řekl divákům jednu ze zajímavostí.

„Přednáška mi přišla opravdu zajímavá. Vlastně jsem na dnešní slavnosti přijela jen kvůli ní. Informace, které pan profesor uváděl, jsem zatím nikde jinde nenašla,“ svěřila se po jejím skončení jedna z návštěvnic.

Obsazení Křivoklátu švédským historickým vojskem se nakonec obešlo bez boje.
OBRAZEM: Hrad Křivoklát o víkendu obsadili Švédové

Mistr Jan Hus je s hradem Krakovcem neodmyslitelně spjat. Středověký reformátor na něm pobýval asi rok, a to do doby, než byl svolán slavný Kostnický koncil, na kterém byl Hus roku 1415 upálen na hranici.

Má tu dokonce i svou pískovcovou sochu, kterou v roce 2011 vytvořil akademický sochař Milan Vácha. Zachycuje Husa sedícího v meditativní poloze vprostřed kopce pod hradem s výhledem na údolí řeky Javornice.

Senioři u Berounky oslavili Vánoce a shlédli pohádku Mrazík.
OBRAZEM: U Berounky oslavili Vánoce