Obětí je pětadvacetiletá Veronika Malaníková z Vítkova, kterou zabil její bývalý druh René Zapletal (39), s nímž měla roční dítě. V srpnu loňského roku ji zastřelil nelegálně drženou malorážkou s optickým zaměřovačem.

Několik hodin čekal přede dveřmi jejího bytu. Když ráno otevřela, natlačil ji do pokoje a během hádky zmáčkl spoušť. Kulka zasáhla hlavu. Lékaři několik hodin bojovali o Veroničin život. Nakonec však vážným poraněním podlehla. Podle obžaloby byla motivem žárlivost a neschopnost smířit se s rozchodem.

Mohla žít?

Pozůstalí tvrdí, že částečnou zodpovědnost za tragédii mají i policisté, na které se žena i její příbuzní nedlouho před tragédií obrátili. Poprvé se tak stalo, když Zapletal někdejší družku zbil, podruhé, když její bratr upozornil na to, že násilník má nelegálně držené zbraně.

Bratr Roman Malaník v pondělí u soudu navíc prohlásil, že se Zapletal hrubiánským způsobem choval i ke svým předchozím družkám, což policisté mohli vědět. Zapletalovy agresivní sklony potvrdil i státní zástupce David Bartoš. „Za násilnické chování vůči ženám byl v minulosti odsouzen,“ řekl Bartoš.

Obtěžování

Podle obžaloby Zapletal bývalou družku delší dobu obtěžoval. Nechyběly nadávky, pronásledování i výhrůžné SMS. Podle svědků na ni nejméně jednou přímo na ulici vytáhl zbraň. To vše kvůli tomu, že se s ním rozešla.

Zapletal v pondělí u soudu odmítl vypovídat a požádal senát, aby se celé hlavní líčení, vyjma samotné vyhlášení rozsudku, konalo v jeho nepřítomnosti. Soud mu vyhověl.

Rozchod

Zapletal se v jednom ze svých dřívějších výslechů k činu přiznal. Prohlásil však, že se jednalo o nešťastnou náhodu. Veroniku chtěl pouze postrašit, přitom však došlo k nečekanému výstřelu.

Zapletal během své výpovědi uvedl, že rozchod a později i odloučení od roční dcery těžce nesl. „Veronice jsem psal sprosté SMS. Většinou to bylo tehdy, když jsem se napil. Když mě potkala, začala přede mnou utíkat,“ řekl policistům Zapletal.

Čekání

Osudného dne se v nočních hodinách vydal k domu, kde bydlela. Delší dobu čekal u jejích dveří v prvním patře. „Chtěl jsem zjistit, zda má nějakého chlapa,“ vysvětlil. Později spatřil známého, jak vchází do bytu jeho přítelkyně.

Vzápětí se vydal do bytu své matky, u níž bydlel a vzal si malorážku s optickým zaměřovačem. „Vrátil jsem se do toho domu,“ dodal Zapletal. Několik hodin pak čekal u dveří. „Připadal jsem si blbě, jako debil. Představoval jsem si, že tomu muži dám přes držku,“ vzpomínal Zapletal.

Výstřel

Po páté hodině ranní se Veronika objevila ve dveřích. Zapletal se rozběhl k ní a natlačil ji do pokoje. Na jejího přítele poté namířil zbraň. Prý nevěděl, že je v ní zasunutý náboj. Následovala hádka a výčitky. „Nadával jsem jí. Řekli mi, že mě zavřou, až zčernám, a že malou již nikdy neuvidím. Malá byla v té době vzhůru a plakala. Veroniku jsem pažbou zbraně udeřil do hlavy. Pohladil jsem malou a šel pryč,“ popsal okamžiky před výstřelem Zapletal.

„Veronika za mnou chtěla zavřít dveře a ty mě praštily do zad. Já se otočil a najednou jsem do něčeho kopl. Nechtě jsem pak zmáčkl spoušť, a tak vyšel výstřel. Ten výstřel mě překvapil. Je mi líto, co se stalo,“ tvrdil Zapletal. Podle žaloby však nemluví pravdu. „Verzi o náhodném výstřelu vyvracejí důkazy,“ řekl Bartoš.

Zapletal poté utekl ke své známé a v nedalekém lese se pokoušel o sebevraždu. „Uvažoval jsem o tom, že se zastřelím. Několikrát jsem si dal hlaveň pod bradu, ale nenašel jsem odvahu zmáčknout spoušť,“ vzpomínal Zapletal, který se poté telefonicky spojil s policisty a dohodl se na místě, kde se jim vzdá.

Bratr zavražděné ženy se domnívá, že k tragédii vůbec nemuselo dojít. „Část zodpovědnosti leží na policii. Kdyby rychle a rázně zakročila, sestra mohla žít,“ řekl Malaník, podle kterého policie věděla o surovém napadení sestry i o tom, že Zapletal má nelegální zbraně. „Měli jednat…,“ uvedl Malaník.

Zbraň

Zapletal prohlásil, že mu vražednou malorážku i další zbraně pomohl koupit strážník vítkovské městské policie. Sám Zapletal totiž kvůli dřívějšímu odsouzení nemohl mít zbrojní průkaz. Proto údajně požádal známého strážníka, aby na sebe zbraně koupil, což se údajně stalo. Prý mu za to dal několik tisíc korun.

Jak uvedl vedoucí strážník vítkovské městské policie Roman Mišáček, dotyčný strážník u městské policie stále pracuje. „Vím, že policie tuto věc řešila. Bylo rozhodnuto, že náš strážník nespáchal žádný trestný čin, ale v uvozovkách jen přestupek na úseku zbraní a střeliva,“ řekl Mišáček s tím, že o sankci již bylo rozhodnuto. Zaměstnavatel, který byl o výsledku správního řízení informován, pak strážníkovi umožnil, aby u vítkovské městské policie dále pracoval. Jak ale zdůraznil Mišáček, strážníkova verze byla zcela odlišná od té, s níž vyrukoval Zapletal. Samotný strážník nebyl v pondělí ve službě.

Hlavní líčení je plánováno do 23. dubna. Zapletalovi hrozí až osmnáct let vězení.