VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž v míchaných nápojích vyhráli s punčem

Brno /FOTOGALERIE/ - Míchané drinky, žonglování s lahvemi i ohnivou šou. To vše mohli v sobotu dopoledne vidět a ochutnat návštěvníci brněnského obchodního centra Makro. Konal se tam totiž nultý ročník soutěže v míchání nápojů Drinkmania 2010.

16.10.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Soutěž v míchání nápojů v brněnském obchodním centru Makro.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Z Drinkmánie chtějí její organizátoři udělat pravidelnou soutěž. „Příště bychom ji chtěli zorganizovat někdy v létě, venku před obchodem. Bude větší a pro více návštěvníků, nejen pro zákazníky Makra,“ informuje ředitel obchodu Miroslav Králík. Soutěží chtějí především nalákat své budoucí zákazníky z restaurací a barů. „Proto podporujeme také spolupráci se školami, tedy s lidmi, kteří tam budou později pracovat,“ sděluje Králík.

„Soutěží proti sobě pět dvojic barmanů. Vždy jeden zkušenější a méně zkušený. Páry musí namíchat tři druhy nápojů. Nealkolkolický, teplý a alkoholický připravovaný v šejkru. V alkoholickém musí být alespoň jeden druh ochuceného sirupu,“ popisuje pravidla soutěže člen asociace číšníků Radek Bušina. Drinky připravují jak profesionální barmani, tak studenti, kteří se za bar teprve chystají. Všude panuje uvolněná nálada. Většina soutěžících se mezi sebou zná z předešlých soutěží. „Jsme tady jedna parta, není to o rivalitě. Oslavujeme i výhru někoho jiného,“ říká jeden ze soutěžících Lukáš Vala.

Chuť i vzhled

První nápoj, který můžou diváci ochutnat je nealkoholický. Připravené nápoje mohou ochutnat i zákazníci obchodu. Hostesky je roznášejí v malých kelímcích. „Moc mi chutnal. Je to výborný nápad takto oživovat lidem nákupy,“ myslí si Jarmila Kameníková, která ochutnala broskvový drink s tonikem. Odborná čtyřčlenná porota kvalitu hodnotí podle přípravy, chuti a vzhledu. Důležité je také dodržení receptury, kterou museli barmani předem nahlásit.

I když se soutěžící mezi sebou znají a na soutěže jezdí často, je na nich vidět, že jsou hodně nervózní. Klepou se jim ruce, není nouze ani o rozbité skleničky. „Soutěžíme už dlouho, recepty si připravujeme ve škole několik týdnů dopředu. Přesto mám pokaždé strach,“ sděluje učitelka střední školy v Bzenci Zuzana Janovská, která se účastní se svou studentkou. Během přípravy Čokoládové touhy jí navíc zklame technika. Hořák na flambovacím stole prostě nechce chytnout. Horkou čokoládu se smetanou a chilli musí nakonec připravit na náhradní plotýnce.

Když se porota rozhoduje, kdo vyhraje, soutěžící, profesionální barmani Lukáš Vala a David Němec, žonglují s lahvemi. Nakonec je i zapálí a plivají oheň. „Recept, jak oheň děláme, neřeknu, je to ale docela nebezpečná zábava. Nedávno jsem při tom přišel o vousy,“ sděluje Vala.

Soutěž vyhrává tým, který si říká Kovbojové z Charbulky. Učitel Richard Nezyba a jeho studentka Věra Holátová zaujali porotu hlavně svým teplým Trampským punčem. „Dáváme tam bílé víno, třešňovici, ananasovou šťávu a vanilkový a jahodový sirup, nakonec patří horká voda. Je to takový vylepšený normální punč,“ popisuje recept jeho autor Nezyba. Pro inspiraci si chodí především do školy, kde si nápoje i zkouší míchat. „Využívám také své zkušenosti z dob, kdy jsem provozoval svůj vlastní bar,“ informuje Nezyba.

Autor: Zuzana Valíková

16.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
2

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

Bohuslav Sobotka na setkání lídrů států Evropské unie.
4 6

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Týdenní zkrat: Milujte se a množte se

V Česku vzrostl počet obyvatel na 10,6 milionu. Migrací přibylo 25 tisíc lidí. Jeden by doufal, že to je proto, že S umělým oplodněním pomáhají Češkám bratranci, ale prý za to můžou zase migranti. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies