VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špekošt nabídl přes třicet vzorků bokoviny a slanin

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Několik hodin museli krájet organizátoři prvního Špekoštu v Mikulčicích množství bůčku a špeku, aby tyto tradiční slovácké uzeniny mohli nabídnout návštěvníkům.

28.8.2011
SDÍLEJ:

Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.Foto: DENÍK/Jana Rybová

Ti měli v sobotu zároveň možnost ochutnat první burčák a víno ze šestnácti otevřených vinařských sklepů. Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.

„Podařilo se nám sesbírat dvaatřicet vzorků uzené bokoviny a slaniny z Moravského Slovácka od Břeclavi po Uherské Hradiště. Odborná komise hodnotila vzhled, vůni, konzistenci a chuť,“ řekl jeden z organizátorů Špekoštu i akce Víno a burčák Vít Pavka. Ten si posteskl, že padesát procent oslovených výrobců uzenin je odmítlo s obavou, že vítěz je jako u podobných soutěží už dopředu jasný. Dvaatřicet sesbíraných vzorků nakonec ukázalo, že kvalita slováckých uzenin je dobrá. A porota proto nešetřila body. V kategorii uzený bok vyhrál Roman Schäck ze Sudoměřic s 90,4 body, vítězem kategorie špek se stal se shodným počtem bodů Dalibor Klobáska z Těmic a nejlepší domácí uzeninu v poslední kategorii měli hodonínští Šupa & Franek. Uzený bůček z jejich produkce dostal od poroty 85,4 bodů.

Jestli se uskuteční i druhý ročník Špekoštu organizátoři prozatím neví. Jejich představy o odpolední návštěvnosti byly totiž větší. Jenže bylo horko. „Věděli jsme o tomto riziku, ale chtěli jsme Špekošt spojit s ochutnávkou burčáku a otevřenými sklepy, a to zase nejde udělat v zimě,“ vysvětlil Pavka.

Autor: Jana Rybová

28.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies