VYBERTE SI REGION

Špekošt nabídl přes třicet vzorků bokoviny a slanin

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Několik hodin museli krájet organizátoři prvního Špekoštu v Mikulčicích množství bůčku a špeku, aby tyto tradiční slovácké uzeniny mohli nabídnout návštěvníkům.

28.8.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.

Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.Foto: DENÍK/Jana Rybová

Ti měli v sobotu zároveň možnost ochutnat první burčák a víno ze šestnácti otevřených vinařských sklepů. Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.

„Podařilo se nám sesbírat dvaatřicet vzorků uzené bokoviny a slaniny z Moravského Slovácka od Břeclavi po Uherské Hradiště. Odborná komise hodnotila vzhled, vůni, konzistenci a chuť,“ řekl jeden z organizátorů Špekoštu i akce Víno a burčák Vít Pavka. Ten si posteskl, že padesát procent oslovených výrobců uzenin je odmítlo s obavou, že vítěz je jako u podobných soutěží už dopředu jasný. Dvaatřicet sesbíraných vzorků nakonec ukázalo, že kvalita slováckých uzenin je dobrá. A porota proto nešetřila body. V kategorii uzený bok vyhrál Roman Schäck ze Sudoměřic s 90,4 body, vítězem kategorie špek se stal se shodným počtem bodů Dalibor Klobáska z Těmic a nejlepší domácí uzeninu v poslední kategorii měli hodonínští Šupa & Franek. Uzený bůček z jejich produkce dostal od poroty 85,4 bodů.

Jestli se uskuteční i druhý ročník Špekoštu organizátoři prozatím neví. Jejich představy o odpolední návštěvnosti byly totiž větší. Jenže bylo horko. „Věděli jsme o tomto riziku, ale chtěli jsme Špekošt spojit s ochutnávkou burčáku a otevřenými sklepy, a to zase nejde udělat v zimě,“ vysvětlil Pavka.

Autor: Jana Rybová

28.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies